Ganbatte francesc miralles
Ganbatte francesc miralles
Recensies

Duik met Ganbatte in de Japanse kunst van de wilskracht

Francesc Miralles en Héctor Garcia besloten een aantal jaren geleden om samen een boek te schrijven. Het boek Ikigai werd gepubliceerd en was binnen een korte tijd wereldwijd bekend. Na het succes van Ikigai besloot het duo om dieper in de Japanse cultuur te duiken en delen nu alle kennis over de Japanse kunst van de wilskracht in Ganbatte.

Zoals de Denen het woord Hygge helemaal eigen hebben gemaakt; wat de Deense variant van gezellig, plezier en knusheid betekent. Bestaat in Japan het woord Ganbatte al eeuwenlang in hun cultuur. In plaats van iemand succes te wensen, zeggen ze in Japan: Ganbatte. Dit betekent meerdere dingen waaronder ‘doe je best en geef niet op’. Ganbatte gaat uit van je eigen kracht en hoe je jezelf positief kan toespreken.

Laten we allemaal ons best doen

Het boek bestaat uit vijftig korte hoofdstukken. In eerste instantie lijkt dit veel, maar doordat de hoofdstukken niet langdradig zijn, leest dit lekker weg. De auteurs weten het boek goed in te leiden met de betekenis van Ganbatte en welke werkwoordsvormen er allemaal bestaan. In het boek kom je namelijk meerdere termen tegen zoals Gabaru ‘ik zal zo goed mogelijk mijn best doen.’ Maar ook Ganbaru ‘Laten we allemaal ons best doen’. Je werpt een goede blik op het voor ons onbekende begrip Ganbatte.

“Ze zag zichzelf in een kamer met bloemetjesbehang, keek naar beneden en zag dat haar handen en armen en alles in de kamer bedekt was met hetzelfde patroon. Haar identiteit werd overheerst door het oneindige, zich herhalende patroon.”

De boogschutter en de maan

Wat dit boek zo interessant maakt, is de theorie en kennis over de Japanse cultuur. Er komen belangrijke kunstwerken aan bod zoals De grote golf bij Kanagawa. Maar ook bijzondere verhalen zoals De monnik die drie jaar lang op een rots zat, en De boogschutter en de maan. Deze legendes, gezegdes en mythes maken het boek interessant en veelzijdig. Ondanks dat de schrijvers diep in gaan op de stof, blijft het boek luchtig en niet zwaar om te lezen. De hoofdstukken zijn praktisch ingedeeld en bij iedere nieuwe legende ben je weer nieuwsgierig welke les je hier uit gaat halen.

Verliezen is winnen

Naast de vele verhalen over belangrijke gebeurtenissen en gezegdes, zijn er ook veel praktische tips om zelf meteen toe te passen. Zo zijn er handige tools voor in het dagelijks leven om je gezin en jezelf gelukkiger te maken en hoe je Ganbatte kunt toepassen op je werk. Er komen veel vragen aan bod zoals: hoe kan je jezelf fysiek en mentaal ontspannen? Hoe stel je voor jezelf korte en lange termijn doelen op? Maar ook grappige weetjes over de Japanse en Westerse cultuur. Waar wij Nederlanders bijvoorbeeld het altijd belangrijk vinden om te winnen, leggen ze in Ganbatte uit waarom verliezen af en toe ook zijn voordelen kan hebben. Voor de een zullen de tips makkelijker toepasbaar zijn, dan voor de ander. Maar het geeft een mooie kijk op de vaste rituelen waar wij in het dagelijks leven aan vast zitten en hoe je dit om kan gooien.

Ganbatte is een prachtig verhaal over de Japanse geschiedenis over hoop, verliezen, geduld, plezier en macht. In combinatie met praktische handvatten voor in het dagelijks leven, maakt Ganbatte een must-have voor in jouw boekenkast. Alleen al als liefhebber van cultuur en geschiedenis is dit boek een echte aanrader.

Reina Author Photo
Reina Zenden