De schrijfster wie geen introductie nodig heeft, maar van wie haar naam nog wel vaak verkeerd geschreven wordt: Heleen van Royen. Het is alweer twintig jaar geleden dat haar eerste roman, de gelukkige huisvrouw, uitkwam. Het boek was een groot succes, het is zelfs verfilmd en er is een toneelstuk van gemaakt. Daarna volgden nog vele romans, non-fictie en columns. Ook is Heleen regelmatig op tv te zien.
Heleen heeft zich nooit een schrijver gevoeld; ‘Schrijven is voor mij niets anders dan denken op papier.’ Dat verklaart haar soepele schrijfstijl. Al haar boeken zijn erg toegankelijk, zo ook haar nieuwste boek Moeder, dochter, minnares. Het gaat over alle vrouwen die Heleen is in de verschillende fases van haar leven. Het is ‘een bundel vol verhalen die geschreven moesten worden’. Het boek gaat alle kanten op, net als zijzelf. Het is een stoere vrouw, die lef heeft en alles eruit gooit. Ze is open over zichzelf en haar leven.
Haar moeder
Over haar dementerende moeder en haar daaropvolgende overlijden heeft ze een ontroerend stuk geschreven. De hele grafrede voor haar moeder, en ook haar vader, staat erin. Ze heeft ook een documentaire erover gemaakt: Het doet zo zeer.