Sterke managementboeken combineren verschillende ontwikkelingen samen tot één aansprekend concept. Met Het oneindige spel heeft Simon Sinek precies dat gedaan. Hij reikt leiders een alternatieve mindset aan waarbinnen moderne leiderschapsgedragingen logisch worden. Sinek zegt dat je moet stoppen je bedrijf en je werk te definiëren in termen van een wedstrijd die gewonnen moet worden. In plaats daarvan moet je gericht zijn zolang mogelijk in het spel te blijven.
Meme
In het paradigma van het oneindige spel leid je vanuit een hogere purpose, bouw je aan vertrouwen en integriteit, maak je intrinsieke motivatie los bij mensen en pas je je businessmodel proactief aan op veranderende tijden. Het staat tegenover de heersende opvatting dat je om succesvol te zijn ambitieuze doelstellingen moet hebben om zo snel mogelijk de beste en de grootste te zijn als doel.
Met Het oneindige spel, de Nederlandse vertaling van The Infinite Game, borduurt Sinek logisch voort op de meme die hem jaren geleden in één klap wereldberoemd maakte: dat je als bedrijf om succesvol te zijn een ‘why’ nodig hebt. Als je de missionaire roeping van het bedrijf boven alles zet, ga je dat langetermijnspel als vanzelf wel spelen.
Genen
Het beroemde ‘survival of the fittest’ van Charles Darwin wordt veel gebruikt om ook te begrijpen hoe ons kapitalistische systeem werkt. Sinek doet daar niets aan af. Maar maakt wel duidelijk dat de grootste krachtpatser misschien tijdelijk winnaar kan zijn, maar het vroeg of laat aflegt tegen rivalen die vanuit een sociaal maatschappelijke opdracht werken. En zo werkt het in de natuur ook. Leiderschap gericht op het welzijn van anderen in plaats van het versterken van het eigen ego, is uiteindelijk meer vruchtbaar.