Header het oneindige spel
Header het oneindige spel
Recensies

Het oneindige spel van Simon Sinek gaat er in als koek

Sterke managementboeken combineren verschillende ontwikkelingen samen tot één aansprekend concept. Met Het oneindige spel heeft Simon Sinek precies dat gedaan. Hij reikt leiders een alternatieve mindset aan waarbinnen moderne leiderschapsgedragingen logisch worden. Sinek zegt dat je moet stoppen je bedrijf en je werk te definiëren in termen van een wedstrijd die gewonnen moet worden. In plaats daarvan moet je gericht zijn zolang mogelijk in het spel te blijven.

Meme

In het paradigma van het oneindige spel leid je vanuit een hogere purpose, bouw je aan vertrouwen en integriteit, maak je intrinsieke motivatie los bij mensen en pas je je businessmodel proactief aan op veranderende tijden. Het staat tegenover de heersende opvatting dat je om succesvol te zijn ambitieuze doelstellingen moet hebben om zo snel mogelijk de beste en de grootste te zijn als doel.

Met Het oneindige spel, de Nederlandse vertaling van The Infinite Game, borduurt Sinek logisch voort op de meme die hem jaren geleden in één klap wereldberoemd maakte: dat je als bedrijf om succesvol te zijn een ‘why’ nodig hebt. Als je de missionaire roeping van het bedrijf boven alles zet, ga je dat langetermijnspel als vanzelf wel spelen.

Genen

Het beroemde ‘survival of the fittest’ van Charles Darwin wordt veel gebruikt om ook te begrijpen hoe ons kapitalistische systeem werkt. Sinek doet daar niets aan af. Maar maakt wel duidelijk dat de grootste krachtpatser misschien tijdelijk winnaar kan zijn, maar het vroeg of laat aflegt tegen rivalen die vanuit een sociaal maatschappelijke opdracht werken. En zo werkt het in de natuur ook. Leiderschap gericht op het welzijn van anderen in plaats van het versterken van het eigen ego, is uiteindelijk meer vruchtbaar.

“Zelfs als ze horen hoe hun teamgenoten over hen denken, zullen hoge presteerders die laag scoren op vertrouwen eerder krachtiger inzetten op nog hogere prestaties dan op herstel van vertrouwen. Doordat altijd alleen naar hun prestaties was gekeken, en ze daaraan ook hun baan te danken hebben, hebben ze nu geen reden om hun strategie aan te passen.”

Veranderen

Aan het einde van het boek stelt Sinek zijn lezer de retorische vraag of die wil wachten op een externe gebeurtenis die alles verandert en zijn wereldbeeld overhoop schopt, of dat die zelf aan de bak gaat om z’n mindset te veranderen. Natuurlijk blijft het werken om jezelf als leider opnieuw te programmeren, maar bij menig lezer moet de gedachtegang van Het oneindige spel er toch een stuk makkelijker in gaan nu de wereld door corona overhoop is gegooid. Corona zet onze oude schermutselingen toch een beetje te kijk als zelfzuchtige kleinzerigheid. Het brengt ons terug naar waar het nou eigenlijk om moet draaien. De timing van dit boek Het oneindige spel valt daardoor per ongeluk perfect getimed in vruchtbare aarde.

#Ikleesthuis

Header ik lees thuis

#Ikleesthuis

Veel mensen zitten op dit moment binnen, maar wat moet je met al deze tijd? Om de Nederlanders een hart onder de riem te steken, is het CPNB de campagne #ikleesthuis gestart. Zij willen proberen om (potentiële) lezers aan een mooie leeservaring met een boek te helpen. Boeken zorgen namelijk voor verrijking en verdieping, verhalen bieden ontspanning en ontsnapping. Vooral nu andere sociale en culturele activiteiten daar niet meer voor kunnen zorgen. En wij dragen graag ons steentje bij.

© Foto CPNB #ikleesthuis


Niels Willems
Niels