Header recensie dagboek van een verloskundige
Header recensie dagboek van een verloskundige
Recensies

Dagboek van een verloskundige van Marlies Koers geeft een indrukwekkend kijkje achter de schermen

Nog voor het boek verscheen in juni 2020 was het al toe aan de derde druk. En dat niet alleen; nog voordat het boek ook maar was verschenen, heeft productiehuis NewBe al de verfilmingsrechten gekocht, wat betekent dat het boek verfilmd wordt. In Dagboek van een verloskundige beschrijft Marlies Koers niet alleen de mooie kanten van haar beroep, maar ook de minder leuke kanten, zoals de gebroken nachten.

Daarnaast vertelt ze af en toe wat over haar privéleven, zoals bijvoorbeeld over een avondje stappen met haar vriendinnen. Ze neemt je mee naar de praktijk waar ze spreekuren houdt, naar de mensen waar ze op visite gaat om te kijken hoe het is met de aanstaande moeder, naar spoedsituaties en naar moeders die gaan bevallen. Soms moet je een traantje wegpinken zoals bijvoorbeeld nadat een baby dood is geboren, soms moet je lachen om bepaalde situaties zoals bijvoorbeeld bij een stel dat wel heel erg direct is. De auteur laat met dit boek zien dat geen dag in het leven van een verloskundige hetzelfde is, dat elke dag weer anders is. Niet alleen dankzij de aanstaande ouders, maar ook door de situaties.

Het boek is, zoals de titel al aangeeft, in dagboekvorm geschreven. Marlies Koers beschrijft 48 dagen uit een jaar als verloskundige. Ze vertelt wat ze die dagen heeft meegemaakt en hoe ze die dagen heeft beleefd. Ze laat met dit boek zien dat haar beroep meer inhoudt dan baby's geboren laten worden. Je krijgt dankzij de auteur een bijzonder kijkje achter de schermen.

Niet alleen voor verloskundigen

Dagboek van een verloskundige van Marlies Koers is niet alleen voor verloskundigen, die zeker heel veel zullen herkennen, maar zeker ook voor mensen die erover denken om verloskundige te worden. De auteur geeft in dit boek heel goed en duidelijk weer hoe een jaar van een verloskundige eruit ziet en wat er allemaal bij haar beroep komt kijken. Ze heeft het beroep niet mooier gemaakt dan het is en ze laat zien dat er naast leuke, ook mindere leuke kanten aan het beroep zitten. Bepaalde situaties en termen heeft ze heel duidelijk uitgelegd. Ze laat met dit boek zien dat het een zwaar beroep is, maar dat het ook over het algemeen een dankbaar en mooi beroep is. Daarnaast is het boek zeker ook geschikt voor aanstaande ouders zodat ze kunnen lezen wat ze te wachten kan staan.

Door haar schrijfwijze heb je het gevoel dat je er zelf bij bent, zelf haar dagen mee maakt. Geregeld legt ze op een duidelijke manier de termen, die voor de leek niet of nauwelijks bekend zijn met de termen, uit wat ermee bedoeld wordt.

Respect

Na het lezen van Dagboek van een verloskundige van Marlies Koers kan je alleen maar respect hebben voor het beroep verloskundige. Het is een zwaar, maar ook dankbaar beroep.

Annekevandijken 20211
Anneke