Header f16 2
Header f16 2
Recensies

Missie F-16 van Olof van Joolen en Silvan Schoonhoven laat zien wat er schuilgaat achter de vliegers van F-16

In Missie F-16 van Olof Joolen en Silvan Schoonhoven nemen de auteurs je mee in de wereld van de Nederlandse jachtvliegers. Diverse mensen delen hun ervaringen, waardoor je meer te weten komt over de dagelijkse routines en werkdruk van de jachtvliegers. Het boek geeft je een uniek kijkje achter de schermen.

Veel risico’s

In Missie F-16 lees je alles over de jaren waarin de F-16 heeft gevlogen en over hun vliegers. Ook kom je meer te weten over de tijd voor de komst van de F-16’s en de toekomst ervan. Meerdere vliegers doen een boekje open over hun werkervaring bij de Nederlandse jachtvliegers. Ze maken duidelijk hoe moeilijk hun werk soms is wat betreft de beslissingen en de risico’s die ze nemen. Daarnaast wordt het ook duidelijk dat je niet zomaar een F-16 vlieger wordt. Je moet eerst veel zware keuringen doorstaan en dan komt het vaak voor dat een jongensdroom in duigen valt, omdat veel niet geschikt zijn. Verschillende vliegers vertellen in het boek hoe ze de keuringen hebben ervaren en wat er daarna volgt.

“De grens tussen held en oorlogsmisdadiger is soms flinterdun”

Meer begrip voor de jachtvliegers

Na het lezen van dit boek heb je meer begrip voor de jachtvliegers en voornamelijk voor de keuzes die zij op hoog tempo moeten maken. Soms waren de beslissingen niet altijd even verstandig, maar door dit boek begrijp je dat de situatie genuanceerder is dan de media je doet geloven. Tegelijkertijd laten Van Joolen en Schoonhoven ook zien dat een foutje zo is gemaakt. Een foute bominslag gebeurt sneller dan je denkt en de F-16’s kunnen bijvoorbeeld mankementen hebben ook al zijn ze van te voren goed nagekeken. De vliegers in het boek weten op een goede manier te verwoorden hoe het voor hen is om in zo’n situatie te verkeren. Het is een uniek kijkje achter de schermen waarbij een paar missies uitgebreid beschreven worden. De foto's en de verklarende woordenlijst maken het boek compleet.

Een echte aanrader

Missie F-16 is een boek dat iedereen zou moeten lezen. Zeker degenen die in de politiek werkzaam zijn, zodat ze begrijpen waarom er soms snel een beslissing gemaakt moet worden en dat niet alles van een grote afstand te besturen is. Niet alles kan volgens de regels.

Annekevandijken 20211
Anneke