Header recensie mamaen
Header recensie mamaen
Recensies

Mama'en van Nina Pierson: zorgen voor jezelf tijdens de zwangerschap, geboorte en kraamtijd

Wat een cadeautje toen ik Mama’en van Nina Pierson ontving. Ik was net bevallen en had het boek misschien wel eerder willen hebben, maar ook postpartum is dit boek echt heel welkom. Interessante, handige, een flinke tik spirituele en holistische maar ook down-to-earth tips, in combinatie met wetenschappelijke informatie, onderbouwd door experts. Voor de mama (in spé) die dichter bij zichzelf wil komen en zich lichamelijk en spiritueel wil voorbereiden op haar zwangerschap, bevalling en prille moederschap.

Als moeder (in spé) geeft dit boek antwoord op alle vragen die ik had en nog steeds heb. De vrouw staat centraal in dit boek, waardoor je je helemaal in de watten gelegd voelt. Natuurlijk gaat het boek ook in op je kleintje, maar als mama sta je in het middelpunt van de belangstelling. Het laat je als vrouw geheel in je natuurlijke kracht staan en geeft je daarnaast alle kennis, handvatten en ontspanningsoefeningen om je goed voor te bereiden op je zwangerschap, bevalling en het moederschap. Het boek biedt ruimte voor de ontwikkeling van je eigen persoonlijkheid als (toekomstige) mama. Het laat je naar jezelf kijken.

Dé mama bijbel

Doordat dit boek zo compleet is, wordt het door menig vrouw bekroond tot dé mama bijbel. Iets waar ik alleen maar volledig achter kan staan. Het boek is dik, maar leest makkelijk weg. Je kan naar gelang uit je zwangerschap de stukjes pakken die voor jou relevant zijn en goed voelen. Omdat ik reeds bevallen was, zocht ik bijvoorbeeld meer rust en ontspanning. De hoofdstukken over yoga, voeding en recepten en etherische oliën heb ik daarom zelf extra goed bestudeerd. De oefeningen gaven mij rust en ontspanning, en ook qua voeding heb ik goede tips gekregen. Ontspanning en gezondheid zijn belangrijk zowel in je zwangerschap als de turbulente periode daarna, als je kindje pas geboren is en je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wat mij daarnaast persoonlijk heel erg aanstaat aan dit boek, is dat de beweringen wetenschappelijk onderbouwd worden door experts. Zelf ben ik, vervend Googlelaar, niet heel spiritueel, oftewel ‘seeing is believing,’ en ook al is dit boek dat zeker wel, het voelt niet alsof het spirituele je wordt opgelegd. Niets moet, alles mag. Je trekt je eigen plan en haalt uit het boek wat je er zelf uit wil halen. Extra leuk vond ik de geboorteverhalen van andere mama’s, waardoor je als het ware een kijkje in de keuken van de bevalling krijgt. Mama’s die je al een keer (of meerdere keren) voor gingen. Dat sterkt, geeft vertrouwen en gaf voor mij, omdat ik al bevallen ben, herkenning.

Thuis of in het ziekenhuis?

Mijn verloskundige gaf tijdens mijn zwangerschap aan dat thuisbevallingen steeds populairder worden. Iets wat ook heel goed bij dit boek past en derhalve wordt benadrukt, maar ook bevallingen in het ziekenhuis worden behandeld. In deze tijden is het helaas erg onzeker of je wel in het ziekenhuis mag bevallen zonder medische indicatie. Vind je het eng om thuis te moeten bevallen maar heb je nu dus geen keuze? Of wilde je sowieso al gaan voor een bevalling in je eigen huis maar vind je het toch ook wat spannend? Dit boek geeft je het zelfvertrouwen wat je nodig hebt voor een prachtige thuisbevalling!

Hét boek voor de vrouw die moeder wordt

Vanaf het moment dat je zwanger bent tot de turbulente kraamperiode, geeft Mama’en je dé handvatten voor de ultieme voorbereiding op het moederschap. Met inzichten van maar liefst vijftig experts, eerlijke geboorteverhalen en praktische tips, oefeningen en voedzame recepten. Vooral voor de spirituele vrouw een echte aanrader!

Anneheader
Anne