Papyrus van de Spaanse auteur Irene Vallejo is een boek over boeken. Een onderwerp dat menig lezer aan zal spreken. Want iedereen die houdt van boeken, wil weleens een boek lezen over boeken, toch? Papyrus is al enige tijd een hit in Spanje en is nu ook voor ons vertaald naar het Nederlands door uitgeverij Meulenhoff. Het boek is uitgegeven in een prachtige hardcover editie met een met goud versierde kaft en stoffen rug, waardoor het boek een mooie toevoeging zal zijn aan je boekenkast!
Hoewel de subtitel ‘Een geschiedenis van de wereld in boeken’ anders doet vermoeden, is Papyrus geen chronologisch geschiedenis verhaal over het geschreven woord. In plaats van de eerste kleitabletten tot de modernste e-reader, is het boek een verzameling van korte essays over boeken. Vallejo vertelt ons in korte, niet-chronologische essays over de geschiedenis van boeken en lezen, met name over de oude Grieken en Romeinen. Ze beschrijft de werken van klassieke filosofen, historici en dichters, maar vertelt ook het verhaal over de rol die koningen en keizers speelden in de bouw van bibliotheken en de bevordering of ontmoediging van boeken.
Een geschiedenis van boeken
Hoewel de auteur aandacht besteedt aan de al bekende klassieke auteurs en heersers, besteedt ze ook veel tijd aan groepen die vaak een kleinere rol krijgen in het historisch narratief. Zo beschrijft ze uitgebreid de rol die geschoolde, vaak Griekse slaven hadden in het schrijven van boeken en het opzetten en organiseren van de eerste publieke en private bibliotheken. Vallejo neemt ons in haar essays mee in het verhaal van hoe bibliotheken werden opgericht, hoe de leescultuur eruitzag in de tijd van de eerste boeken en hoe boeken werden verspreid en gekopieerd vóór de uitvinding van de drukpers.