Header socrates 4
Header socrates 4
Recensies

Socrates op sneakers van Elke Wiss is een noodzakelijk boek

Misschien wel meer dan ooit is samenwerken belangrijk. Alleen beheersen we de kunst van het elkaar goed verstaan bijna niet meer. Dat je een mening hebt en daar voor opkomt is belangrijker geworden. Socrates op sneakers is dan ook een meer dan welkom boek in tijden dat onze gemeenschappelijke uitdagingen groot zijn. Elke Wiss neemt haar lezer stap voor stap mee in het goed kunnen bevragen van de ander. Haar zeer toegankelijke ‘filosofische gids voor het stellen van goede vragen’ kan je contacten in werk en leven verdiepen. Ook ga je jezelf beter begrijpen.

Vooringenomen

De technieken die Wiss aanreikt om met vragen het goede, verdiepende gesprek te krijgen, zijn sterk en eenvoudig genoeg om direct toe te kunnen passen in de praktijk. Maar de kracht van het boek ligt nog niet eens in de technische leerstof. Het leeuwendeel van Socrates op sneakers gaat over de juiste instelling om tot nieuwe inzichten te kunnen komen. En dat is door op de plek te gaan staan van niet-weten. Vooringenomenheid is de vijand van goede vragen stellen. Wiss maakt heerlijk duidelijk hoe, zonder dat we dat vaak door hebben, we vol zitten met overtuigingen en meningen. Belangrijk om goed vragen te kunnen stellen is dan ook om allereerst jezelf te bevragen op mentale ballast dat je vrij zicht belemmert.

“Wanneer je scherpe vragen wilt stellen die het denken (van jezelf of de ander) in beweging zetten, heb je weinig aan empathie. Je wilt je empathisch vermogen eerder uít dan aan hebben, wil je een goede vraag formuleren.”

Deugd

Socrates op sneakers helpt je als lezer zien hoe snel we ons oordeel klaar hebben en het feitelijke onmiddellijk in onze wurggreep van de veroordeling willen brengen. Terwijl: alleen wie vrij kijkt kan tot nieuwe oordelen komen. Maar die deugd lijken we te zijn kwijtgeraakt. Daarvoor in de plaats staan we zo ongeveer permanent offensief ten opzichte van wat er om ons heen gebeurt. Steeds is het actie - reactie. Alles moet onmiddellijk beantwoord worden. Geen wonder dat we moeten leren vragen te stellen. Socrates op sneakers kan je helpen je emotie uit gesprekken te halen. Dat geeft ruimte aan je functionele verstand dat anders alleen maar door je ego in de weg gezeten wordt.

Angel

Zelfonderzoek helpt om te kunnen gaan onderscheiden wat van jezelf is en wat er sec te observeren valt. Kun je dat, dan kun je ook je gesprekspartner daarmee helpen. Het haalt de angel van conflict uit de relatie waardoor die zich vrij kan richten op alleen nog het praktische van een vraagstuk. Vooral dit maakt Socrates op sneakers een belangrijk boek voor deze tijd.

Niels Willems
Niels