Header 3 Spotify
Header 3 Spotify
Recensies

Spotify is knap vastgelegd door Sven Carlsson en Jonas Leijonhufvud

Een Zweedse startup verovert de muziekwereld. Daarvoor moest het niet alleen strijden met de grote techreuzen als Apple, Google en Microsoft, maar ook de aardsconservatieve muziekindustrie zien te winnen voor hun ideeën. Hoe dat precies gegaan is, is nu uitgebreid beschreven in Spotify. Sven Carlsson en Jonas Leijonhufvud hebben een ongekend degelijk boek afgeleverd.

Genre

Boeken over de geschiedenis van een bedrijf zijn erg in trek. Er is een groot publiek dat graag het wel en wee van topmanagers van bekende bedrijven volgt. En met recht. De boeken kunnen inspirerend en leerzaam zijn, zoals Dat gaat nooit lukken over de eerste jaren van Netflix. Spannend en meeslepend zoals Het geheim van bol.com. Of saillante inkijkjes geven in de psychologie van mensen aan de top, zoals Het grote gevecht over de jaren van Unilever onder topman Paul Polman. Het boek over Spotify is vooral degelijke onderzoeksjournalistiek.

Spannend

Spotify is een gedetailleerd verslag van de manier waarop het bedrijf is ontstaan en is uitgegroeid tot de dominante partij die het nu is. Natuurlijk beleefde het bedrijf spannende tijden, heeft het met vallen en opstaan geleerd en krijgen we als lezer mee hoe topmannen opereren. Maar waar andere auteurs binnen dit genre vooral de smaak en de geur van de belevenissen overbrengen, blijven Carlsson en Leijonhufvud vooral feitelijk beschrijven.

“Het vertrek van Bob Dylan lijkt de cijfers niet in grote mate te beïnvloeden. Oude gebruikers verlaten de service niet. Nieuwe blijven toestromen. Begin 2012 is Dylans muziek weer terug op Spotify.”

Winnaars

Hopelijk zet dit boek andere auteurs aan om ook over Spotify te gaan schrijven, want het blijft gruwelijk interessant om meer te weten te komen over dit Zweedse wonder. Carlsson en Leijonhufvud hebben voor anderen de deur opengezet om bijvoorbeeld wel toe te komen aan een verdiepende karakterschets van de hoofdpersonen aan het roer van Spotify. Want hoe moet je in elkaar zitten om een ‘winner takes all’ strijd om de wereldmacht te winnen!?

Monopolie

Spotify heeft niet alleen de hele muziekindustrie gemonopoliseerd, maar heeft zich ook het alleenrecht toegeëigend over hoe wij ons emotioneel verhouden tot muziek. Recent heb ik mijn hele platenverzameling voor een habbekrats verkocht. Ik had het vanaf mijn zestiende met alle zorg en liefde opgebouwd. Het was tot aan mijn anonieme abonnementje op Spotify mijn meest kostbare bezit. Nog eerder zou een kameel door het oog van een naald kruipen dan dat ik daar afstand van zou doen. Maar toch is Spotify dat gelukt. Ik kan eigenlijk wel janken, terwijl op de achtergrond Bob Dylan door de Sonos boxjes mij het nummer ‘Times are a-changing' toewerpt.

Niels Willems
Niels