Rutger Bregman, auteur van de bestseller De meeste mensen deugen, schreef een dun boekje dat prima als hoofdstuk in dat populaire meesterwerk uit 2019 had gepast. Toch staat Wat maakt een verzetsheld op zichzelf. Het onderzoekt de vraag of voor deugdzaam gedrag nodig is dat je deugt. Spoiler alert: in deze recensie wordt de clou van het boek verraden.
Sommigen namen in de oorlog onderduikers op. De meeste mensen niet. Deugden die dan niet en degenen die met gevaar voor eigen leven zich bekommerden om hun medemens wel? Historicus Rutger Bregman zocht het uit. Hij bestudeerde diverse onderzoeken naar deze materie en dook ook in anekdotisch bewijsmateriaal. Net zoals De meeste mensen deugen, leest ook deze zoektocht als een detective. De geheide waarheid wordt stap voor stap ontmaskerd, terwijl de ontknoping uit onverwachte hoek komt.
Overtuigd
De grote verrassing in het plot van Wat maakt een verzetsheld is dat Bregman er zelf ook naast zat. De meeste mensen deugen, maar hebben wel nog een zetje nodig om iets goeds te doen. De titel van zijn bestseller had eigenlijk moeten zijn: De meeste mensen deugen als ze het gevraagd wordt. Of misschien zelfs wel: De meeste mensen doen wat ze gevraagd wordt… Wie overtuigd wordt, verzint achteraf de persoonlijke overtuiging bij z’n gedrag.