Onoverwinnelijk Recensie Header
Recensies

Onoverwinnelijk: "Onoverwinnelijk is een ijzersterk vervolg op deel 1: Onverschrokken! "

In Onoverwinnelijk van Lesley Livingston is het een jaar geleden dat Fallon door Caesar tot zijn Victrix, zijn beste gladiatrice, werd benoemd. De ludus Achillea, de krijgersschool van Fallon en haar medekrijgsters, staat op het punt om haar vrijheid te krijgen. Dan kunnen de gladiatrices er zelf voor kiezen om te blijven of hun vrijheid ergens anders te beproeven. Alleen worden Fallon en haar krijgszusters verraden door hun rivaal: de ludus Amazona en diens eigenaar, Pontius Aquila. Ze moeten vluchten van hun ludus, maar niet zonder het voornemen om terug te komen en de ludus terug te winnen.

De boodschap

Onoverwinnelijk is een ijzersterk vervolg op deel 1: Onverschrokken! Het is geweldig: de actie, het avontuur, de mythologie en de romantiek. Maar boven alles de boodschap: vrouwen doen niet onder voor mannen.

“We hebben dezelfde ogen, dezelfde armen en benen, we zien een en hetzelfde licht, ademen een en dezelfde lucht. Wat hebben de goden de mannen dan geschonken wat ze ons hebben ontzegd?” 

- Fallon, bladzijde 232

Spiegel

Het is Lesley Livingston gelukt om een maatschappelijk thema op een onopvallende manier in dit boek centraal te zetten. Niet alleen het verschil tussen man en vrouw, maar ook het verschil tussen arm en rijk en politieke onrust komen flink aan bod. Daardoor begint namelijk alle ellende: rijke invloeden in Rome die het niet eens zijn met Caesar. En de slaven, gladiatrices en harde werkers moeten daaronder lijden.

Mochten alle thema’s die de hedendaagse maatschappij weerspiegelen je nou niet aanspreken in een boek, wees gerust: ik begon er pas over na te denken nadat ik het boek uit had. Onoverwinnelijk is namelijk veel meer dan alleen een spiegel voor de maatschappij van Lesley Livingston.

Avontuurlijk

Onoverwinnelijk is een avontuur. Het gaat niet alleen om vechten om te overleven maar ook over vechten waarvóór je wilt leven. Fallon en haar zusters raken de ludus kwijt, hun thuis. En ze zijn niet bereid om te leven als vluchtelingen dus beramen ze plannen om de ludus terug te winnen. Het boek bevat zo veel actie en zo veel geschiedenis. Alle vrouwengevechten (en het zijn er veel) die in het verhaal komen zorgen voor een bloedversnelling in je aderen. Het is allemaal zo stoer! Er gaan geen drie hoofdstukken voorbij zonder dat er iets gebeurt qua actie. Toch is er voor de liefhebber ook nog een beetje romantiek, een perfecte hoeveelheid. Het is niet de hoofdzaak in het boek en daarom komt het niet de hele tijd aan bod.

"Lesley Livingston schetst een Rome waar je naar toe zou willen reizen"

Geschiedenis

Lesley Livingston schetst een Rome waar je naar toe zou willen reizen, gewoon om het even te kunnen zien. Hoe ze de gevechten met zwaarden en schilden omschrijft zorgt ervoor dat je zelf zo wilt vechten. Je wilt op Corsica lopen, je wilt in de arena zijn, je wilt de ludus zien en de Domus Varro betreden.

En dat zal je allemaal, door de schrijfstijl van Lesley Livingston want zij heeft talent. Je vliegt door de bladzijdes heen door de fijne, snel te lezen schrijfstijl, hoe gedetailleerd Lesley alles ook benoemt.

Wat ook erg interessant is, is de mythologie. Er wordt niet gesproken over een bepaald geloof of God maar over de goden. Allerlei verschillende goden zoals Morrigan, Hades, Cybele, Dis, Anoebis en nog vele anderen. Het gaat over offers brengen aan de goden en bidden voor jezelf en anderen tijdens de strijd. Iedereen vindt het prima dat de een meer bidt tot de ene god dan tot de ander. Het is ook grappig hoe gevloek verandert van ‘In godsnaam’ naar ‘In Hades naam’.

Een vervolg

Doordat Onoverwinnelijk een vervolg is op Onverschrokken, raad ik aan om Onverschrokken eerst te lezen, dit zorgt ervoor dat je alles helder hebt. Hoewel Lesley Livingston heel goed met kleine details alle gebeurtenissen van Onverschrokken weet op te roepen in je herinneringen, is dit beter voor je beeldvorming. Er zijn veel verschillende personages in het boek en sommigen kon ik me niet meer herinneren.

"iedereen weet dat er een kans is dat ze het niet gaan halen."

Personages

Al is dat eigenlijk ook weer geen probleem. Lesley Livingston heeft alle personages namelijk zo goed opgebouwd dat niemand op elkaar lijkt. Al vergeet je de naam, zodra ze omschrijft wat het personage doet, weet je over wie ze het heeft. Het is erg interessant om te zien hoe ze iedereen zo verschillend kan maken, op basis van waar ze vandaan komen in Europa voordat ze naar Rome werden gebracht.

Ook op emotioneel vlak zijn de personages goed uitgewerkt. Je voelt hun tweestrijd, hun wanhoop en verdriet maar ook hun woede, trots en vertrouwen. Het zijn zusters en bondgenoten en ze moeten samen een taak volbrengen waarvan iedereen weet dat er een kans is dat ze het niet gaan halen.

Conclusie

Hoewel Onverschrokken is afgerond en je dus niet per se door hoeft te lezen in Onoverwinnelijk, raad ik je dit wel aan want je zal er echt geen spijt van krijgen. Lesley Livingston is een meester in het schrijven. Het verhaal bevat actie, avontuur, romantiek, complottheorieën en mythologie. In naam van Morrigan, lees dit boek!

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.

Foto Iris
Iris
? Praat mee

De discussie kan niet worden getoond vanwege je cookie instellingen.