Het Geheime Netwerk Van De Natuur
Recensies

Recensie over Het geheime netwerk van de natuur: Alles waar de mens ingrijpt heeft voor- en nadelen

Als er iemand veel weet over het bos en zijn bewoners, dan is het Peter Wohlleben. Gelukkig voor ons kan hij er ook heel mooi over vertellen. Hij studeerde bosbouw, heeft meer dan 20 jaar bij bosbeheer in Rijnland gewerkt en vanaf 2006 is hij boswachter van een gebied van 1200 hectare in de Eifel. Hij is begonnen met schrijven omdat hij na rondleidingen, die hij in zijn bosdistrict geeft, nog veel vragen kreeg. Waaronder vragen of men de uitleg die hij gaf ergens terug konden vinden. Met zijn eerste boek had hij nog moeite, maar het gaat hem steeds makkelijker af. Het geheime netwerk van de natuur is zijn vierde boek.

Complex systeem

Het geheime netwerk van de natuur gaat over de verbanden tussen de soorten, de grote en de kleine. Het gaat over soorten waar je nog nooit van gehoord hebt, en je al helemaal niet beseft hoe belangrijk ze zijn om ons ecosysteem in evenwicht te houden. Planten en dieren beïnvloeden elkaar. Het is een complex systeem. Als je een soort weghaalt of toevoegt zijn er veel gevolgen. Gevolgen die je niet verwacht. Zelfs al gaat het om een kleine keversoort.

Alles is gelijkwaardig

Peter Wohlleben laat niet alleen zijn eigen mening horen over het ingrijpen in de natuur, maar ook van onderzoekers met andere ideeën hierover. Hij bekijkt het vanuit het belang van alle soorten dieren en bomen. Herten zijn niet belangrijker dan bladluizen voor hem, alles is gelijkwaardig. Een mooie instelling.

Door op wereldniveau

Ieder hoofdstuk heeft een eigen onderwerp, zo komen er verschillende thema’s aan bod. Het begint lokaal, in Peter Wohlleben zijn eigen bosdistrict in Duitsland, en gaat door op wereldniveau. Ook komt de geschiedenis van mens en bos wordt besproken, wat voor invloed dat nog steeds heeft op ons dagelijks leven en dat van de natuur.

Voor- en nadelen

Het geheime netwerk van de natuur maakt je meer bewust van je omgeving. Alle soorten zijn op hun eigen manier nodig en moeten we hun gang laten gaan. De mens moet zo min mogelijk ingrijpen, hoe goed bedoelt de actie ook is. Alles waar de mens ingrijpt heeft voor- en nadelen. Je redt een soort vogel, maar een ander heeft er last van.

Foto Nadine
Nadine