Boek Perfecte Dagen
Literaire thrillers

​Perfecte dagen is niet voor tere zieltjes

Geneeskundestudent Téo is erg op zichzelf en praat bijna alleen met zijn moeder, die in een rolstoel zit en voor wie hij zorgt. Op een feestje ontmoet hij de vrolijke, uitdagende studente Clarice. Hij raakt geobsedeerd door haar en doet er alles aan om haar van hem te laten houden. Werkelijk alles…

Perfecte dagen is niet voor tere zieltjes
Laat ik deze recensie beginnen met een waarschuwing: Perfecte dagen is niet voor tere zieltjes. Mocht je al niet goed tegen de boeken van bijvoorbeeld Karin Slaughter kunnen, dan kun je Perfecte dagen beter aan je voorbij laten gaan. Houd je echter van boeken met zowel actie als psychologische spanning, met gedetailleerde beschrijvingen van de fysieke staat van de hoofdpersonen, dan is dit boek absoluut een aanrader. Ik las hem zelf in één middag uit.

Mix van actie en psychologische spanning
Zoals gezegd is Perfecte dagen een mix van actie en psychologische spanning. Het verhaal wordt verteld vanuit Téo, waardoor we inzicht krijgen in de gedachten achter zijn daden. Dat Téo het lijk dat wordt gebruikt in de anatomieles op de universiteit als goede vriendin beschouwt, zegt al genoeg over zijn mentale gesteldheid. Het is daarom ook niet gek dat een kus van Clarice de trigger is voor zijn zeer extreme daden. Als mentaal gezonde lezer kun je je echt niet voorstellen hoe Téo tot zijn gruwelijke daden komt en ik zat af en toe vol walging te lezen: “hoe kún je dat doen?!”

Een sterk debuut
Tegelijkertijd is dit natuurlijk een groot compliment aan de auteur Raphael Montes, die met Perfecte dagen een zeer sterk debuut aflevert. Als je als lezer helemaal in de fictieve wereld van de hoofdpersonages wordt gezogen, doe je als auteur iets goed. Ook het ritme van het verhaal is goed. Montes heeft de juiste balans gevonden tussen actie en psychologische spanning, waardoor het verhaal nooit voortkabbelt. Op momenten dat er geen actie is, bevind je je als lezer in de gedachtewereld van Téo, en die is zo extreem, dat je niet kunt stoppen met lezen, omdat je wilt weten of Téo zijn plannen gaat uitvoeren of niet.

Ik was erg onder de indruk van Perfecte dagen en heb ik er nog dagen aan gedacht. Als je denkt dat je maag het aankan, waag dan een poging, maar zeg niet dat ik je niet heb gewaarschuwd…

Silvie
Silvie