Gezondheid
Gezondheid
Poezie

Gezondheid van Lévi Weemoedt is een heuse dichtbundel van de allerhoogste kwaliteit

Lévi Weemoedt heet eigenlijk Isaäck van Wijk. Er zit zoveel weemoed in de gedichten uit Gezondheid, dat het wellicht goed is, daar maar mee te beginnen. Zijn artiestennaam is vermoedelijk niet geheel en al toeval.

We waren de 70-jarige Weemoedt even kwijtgeraakt. In de jaren zeventig en tachtig was hij geregeld te zien, samen met andere puntige dichters als Ivo de Wijs en Hans Dorrestijn. Maar Weemoedt raakte buiten beeld, door allerlei weemoedige gebeurtenissen in zijn leven. Özcan Akyol pakte hem in 2018 echter bij de hand en bracht een soort van ‘the best of’ uit. Weemoedts mooiste versjes uitgekozen door Eus. Dat werd een bestseller. En toen moest de melancholische Lévi ineens achter het bureau van zijn zolderkamer vandaan de straat op: lezingen geven, het theater in, tv-camera’s op zich gericht bij talkshows.

Op een weemoedige manier naar het leven kijken

En overal waar hij kwam was het lachen, gieren, brullen. Want oh, wat kijkt Lévi Weemoedt op een fantastische, humorvolle, weemoedige en melancholische manier naar het leven. Naar zijn eigen leven. Overal gaat het fout. En als het goed gaat, is er ook wel iets fouts mee. Dat hij na veel eenzaamheid weer trouwt en zich dan afvraagt of de eenzaamheid toch niet beer was. Dat de wolf terug is in ons land, maar waarom die dan zoveel meer vrijheid krijgt dan zijn hond. Zo’n kijk op de wereld, dat is eigenlijk heel droevig. Maar als Weemoedt er over vertelt, werkt dat op de lachspieren. En als Weemoedt erover dicht, misschien nog wel meer.

Een dichtbundel van kwaliteit

Ogenschijnlijk fabriceert hij rijmpjes, in de categorie van de betere Sinterklaasgedichten. In vergelijking met sonnetten ben je ook niet geneigd, zijn soms uit niet meer dan vier regels, bestaande tekst ‘gedicht’ te noemen. En van ‘verzen’ maak je al snel ‘versjes’. Maar als het ergens geldt, is het hier wel: in de beperking toont zich de meester. Voor mij is Gezondheid een heuse dichtbundel van de allerhoogste kwaliteit. Wel lichtvoetig, maar wat is daar mis mee. Niks!

Author Category Rubriek Image Copy
Harrie