De Franse auteur Laurent Binet stond al bekend om zijn romans HhhH en De zevende functie van taal. Sinds kort heeft Binet een nieuwe roman, genaamd Beschavingen. In Beschavingen word je ondergedompeld in een alternatieve wereldgeschiedenis waarin de laatste Inca niet sterft door toedoen van de Spanjaarden, maar voet aan land zet in Europa. Binet vraagt zich daarbij af: hoe zou de geschiedenis anders gelopen kunnen zijn?
Vier delen
Beschavingen is in vier verschillende delen opgedeeld. Het eerste deel volgt een familie uit Groenland, voor de tijd van Columbus, die de wereld over reizen. Ze settelen zich in verschillende nederzettingen, maar daar blijkt al snel dat de bevolking ziek wordt naarmate ze er lang verblijven. Het tweede deel van het boek bestaat uit fragmenten van het dagboek van de wereldberoemde ontdekkingsreiziger Christopher Columbus. Hij komt terecht in de Caraïben, maar komt er samen met zijn bemanning niet goed vanaf. In tegenstelling tot de werkelijke geschiedenis, keert Columbus niet meer terug naar Europa. Hij en zijn bemanning worden overmeesterd door de bevolking op Cuba. De originele bevolking sterft daardoor niet uit en de mysterieuze verschijning van de witte mannen blijft onder de bevolking voortleven.
Het derde deel beslaat het grootste gedeelte van het boek en volgt de Inca Atawalpa die door de oorlog met zijn broer naar Cuba vlucht. De Cubaanse prinses die Columbus als klein kind heeft meegemaakt, stelt voor om te vluchten via de route van de witte mannen. Er moet toch ergens iets zijn achter die horizon? Het schip van Columbus ligt na al die jaren te vergaan op het strand, maar dat houdt ze niet tegen. Op naar het Vijfe Kwartier, zoals zij dat noemen. Het laatste deel in het boek is een korte afsluiting.