Header de kolibrie idee 2
Header de kolibrie idee 2
Recensies

Een unieke leeservaring door het creatieve proza van Sandro Veronesi’s De kolibrie

De Italiaanse Sandro Veronesi heeft al verschillende boeken geschreven. Zijn romans XY, Zeldzame aarden en Kalme chaos werden ook in het Nederlands uitgebracht. Kalme chaos ontving de Premio Straga, een van de meest prestigieuze literatuurprijzen in Italië. Zijn meest recente werk kreeg de titel De kolibrie en heeft in zowel Italië als Nederland lovende recensies gekregen.

De kolibrie

Ken je de kolibrie? Dat kleine vogeltje met zijn snelle vleugelslag? Hoofdpersoon Marco Carrera uit De kolibrie wordt vergeleken met deze vogel. Naast dat hij klein blijft door zijn groeistoornis, beweegt Marco net als de kolibrie veel om op dezelfde plek te blijven. Maar waarom? Verschillende fasen van zijn leven worden vervlochten tot een intrigerend verhaal over angst, liefde en verlies om deze vraag te beantwoorden.

“(…) aan de ene kant ben ik gelukkig dat er een plek op aarde is waar jij deze brief zult ontvangen, aan de ander kant ben ik ongelukkig omdat die plek niet hier is, waar ik wakker ben geworden, waar ik elke dag leef en zal leven.”

Prachtig en creatief proza

Veronesi’s proza is prachtig. De quote hierboven is daar slechts een voorbeeld van. Veronesi besteedt veel aandacht aan het beschrijven van voorvallen. Een aantal van deze voorvallen lijken op het eerste gezicht volledig los te staan van het verhaal. Zoals de beschrijving van het moment waarop het aantal vliegtuigpassagiers het aantal bootpassagiers overstijgt. Hoewel dit ver van het verhaal lijkt te staan, mengt Veronesi dit vervolgens prachtig in het verhaal. Erg creatief! Ook andere voorvallen tonen zijn creativiteit. Een mooi voorbeeld daarvan is de waarnemingsstoornis van Marco’s dochter, die zich manifesteert in de vorm van een draad. De beeldende beschrijving wordt eveneens aan de hoofdlijn van het verhaal gekoppeld. Dit gebeurt ook met de kolibrie waarmee Marco vergeleken wordt. Veronesi’s creatieve benadering van het verhaal verdient dan ook alle lof.

Afwisseling en zijwegen

De opbouw van het verhaal is goed. Afwisseling is het sleutelwoord in de opbouw van dit boek. Zo wordt er gewisseld in tijd en perspectief. Daarnaast gebruikt Veronesi verschillende vormen om het verhaal te vertellen. Naast de reguliere verhalende vertelvorm, schrijft Marco e-mails aan zijn broer waar hun relatie uit blijkt, lezen we de briefwisseling tussen Marco en zijn vriendin en worden we deelgenoot van Marco’s telefoongesprekken met een psychoanalyticus. De afwisseling zorgt voor vaart in het verhaal. Toch wordt de vaart af en toe abrupt onderbroken. Dit gebeurt door zeer gedetailleerde passages die weinig toevoegen aan het verhaal. Zo wordt bijvoorbeeld onnodig uitgeweid over een Japanse mangaheld. Sommige van de ingeslagen zijwegen hadden daarom best overgeslagen mogen worden.

Kortom

De kolibrie is een verhaal geschreven in prachtig en creatief proza, met de kolibrie als evenzo mooie metafoor voor de hoofdpersoon. De zijwegen die Veronesi tijdens het verhaal inslaat, doen niet allemaal evenveel voor de plot. Soms zijn ze zelfs langdradig of afleidend. Toch zal de lezer daar genoegen mee nemen, omdat de sterke ontknoping en Veronesi’s benadering van het verhaal voor een unieke leeservaring zorgen.

Elkse recensent afbeelding
Elske