Header de verboden belofte lorna cook
Header de verboden belofte lorna cook
Recensies

De verboden belofte van Lorna Cook: origineel, meeslepend en een verhaal vol verrassende wendingen

Twee vrouwen, ruim veertig jaar verschil en een oorlogsvliegtuig in een meer… Dat is het plot van het boek De verboden belofte van schrijfster Lorna Cook. En wat heb ik van dit originele verhaal genoten. Ik kan ontzettend genieten van een goede historische roman en goed, dat was dit boek zeker! Na het romandebuut Het vergeten dorp van Lorna Cook, waar ze in 2019 de prijs voor Best New Writer voor won, is ook dit een echte aanrader wanneer je je even in Schotland wil wanen en nieuwsgierig bent naar de verborgen geheimen van Invermoray House.

Het boek vertelt de verhalen van Constance en Kate. Twee vrouwen, maar ze leven wel tientallen jaren na elkaar. Zo verandert het leven van Constance op haar 21ste verjaardag op een manier die ze zelf nooit voor mogelijk had gehouden. Het is namelijk 1940, ook in Schotland woedt een oorlog en wanneer Constance op een avond naar buiten glipt, is ze getuige van een neerstortend oorlogsvliegtuig. Het vliegtuig verdwijnt in het meer bij haar huis en zonder erbij na te denken springt ze in het water om de piloot uit het neergestorte voertuig te redden. Het resultaat? Een bijzondere ontmoeting en een speciale vriendschap, die langzaam maar zeker tot meer uitgroeit. Terwijl Constance de gevonden piloot angstvallig verborgen probeert te houden voor haar familie, wordt ze verscheurd tussen trouw zijn aan haar familie en haar verboden belofte aan piloot Matthew.

Een mysterieuze vrouw

Vele jaren later arriveert Kate bij Invermoray House. Hoewel ze het niet meteen goed kan vinden met haar baas James, probeert ze er het beste van te maken en hem en zijn moeder te helpen om Invermoray House als B&B op de kaart te zetten. Tijdens haar werk stuit ze op verschillende documenten waar de naam van Constance met geweld is doorgekrast en ook op zolder zijn schilderijen van Constance weggestopt. De nieuwsgierigheid van Kate naar de mysterieuze vrouw groeit en wanneer er tijdens een draaidag ook nog een oorlogsvliegtuig in het meer wordt gevonden, stapelen de vragen zich op. Kate probeert ondanks alle problemen Invermoray House om te toveren tot een luxe B&B, terwijl ze het mysterie probeert op te lossen en James te vriend probeert te houden. Zal dit alles haar lukken?

“Ze had het nooit voor mogelijk gehouden dat er een man zomaar uit de lucht, haar hart in kwam vallen.”

Positief verrast

Hoewel ik nog nooit eerder van de schrijfster Lorna Cook had gehoord, heeft dit tweede boek van haar mij positief verrast. De auteur is erin geslaagd een meeslepend verhaal neer te zetten, waarin je je als lezer ook ontzettend goed kunt identificeren met de hoofdpersonen. Bovendien wisselen de hoofdstukken elkaar op een goed tempo af, waardoor je als lezer iedere keer op een kleine cliffhanger stuit en dus maar door blijft lezen.

Meeslepend en vol verrassende wendingen

Kortom, een meeslepend verhaal vol verrassende wendingen en een plot dat je echt aangrijpt. Ik wilde van zowel Constance als Kate weten hoe het voor hen zou aflopen en kon dan ook niet wachten om verder te lezen. Ik betrapte mezelf er zelfs op dat ik tijdens mijn dagelijkse bezigheden regelmatig aan het boek moest denken. En ik kon dan ook niet wachten om ’s avonds weer met het boek in bed te kruipen. Eén belofte veranderde het lot van twee vrouwen die tientallen jaren na elkaar leven… Het was genoeg om mij dagenlang bezighouden en dan weet je dat je echt een goed boek aan het lezen bent!

Profielfoto pauline dons
Pauline Dons