Header de verborgen apotheek sarah penner
Header de verborgen apotheek sarah penner
Recensies

De verborgen apotheek van Sarah Penner: het veelzijdige verhaal van een eeuwenoude apotheek

Een verhaal over een verborgen apotheek, verschillende soorten gif en een opbloeiende vriendschap tussen een oude vrouw en een jong meisje… Dat is wat je te wachten staat met het boek De verborgen apotheek van Sarah Penner. Zal historicus Caroline Parcewell het geheim van de apotheek ontrafelen? En hoe zit het met apothekeres Nella? Hoe is het haar al die jaren geleden vergaan en waarom is ze gif gaan verkopen aan vrouwen in Londen?

Schrijfster Sarah Penner heeft met De verborgen apotheek haar eerste debuut te pakken. En wat voor één! Het boek vertelt het verhaal van de vrouwen Nella en Caroline. Wanneer historicus Caroline naar Londen vlucht om even weg te zijn bij haar overspelige man, vindt ze tijdens het spontane rivierjutten een blauw flesje. Op dit flesje staat een klein symbool van een beer en Caroline vraagt zich meteen af waar dit flesje vandaan komt. Het lijkt op een apothekersflesje en ze vertrekt naar de bibliotheek om verder onderzoek te doen naar het voorwerp.

De eeuwenoude apotheek

In de bibliotheek ontmoet ze Gaynor en samen komen ze steeds een stukje verder in het oplossen van het raadsel. Hoewel Caroline moet dealen met een eventuele scheiding, klampt ze zich vast aan het verhaal van het apothekersflesje. Zo vindt ze met behulp van Gaynor, die goed is in het bestuderen van kaarten, de locatie van de verborgen apotheek. Op een avond besluit ze het gebouw te betreden, waar ze achter een verborgen wand inderdaad een eeuwenoude apotheek vindt. Maar ook een boek met een heleboel aantekeningen, waar ze snel foto’s van maakt. Wat een ontdekking!

“Nadat ik mijn schort had gefatsoeneerd en nog eens had gecontroleerd of de vergiftigde eieren aan de goede kant van het dienblad stonden, liep ik de keuken uit.”

Een kwaadaardig karwei

Na deze aanloop gaat het snel en gebeurt er van alles in het verhaal. Als lezer lees je ondertussen ook het verhaal van apothekeres Nella, die gif verkoopt aan vrouwen die een man iets betaalt willen zetten. Hoewel dit natuurlijk een kwaadaardig karwei is, is Sarah Penner er toch in geslaagd om je als lezer iets van sympathie te laten voelen voor de oude Nella. Het verhaal van Nella neemt bovendien een spannende wending wanneer de jonge Eliza haar probeert te helpen in de apotheek. Een foutje van het jonge meisje heeft vervolgens verreikende gevolgen…

Juiste dosis spanning

Als lezer ga je de beweegredenen van Nella steeds beter begrijpen en ook de manier waarop ze met Eliza omgaat, zorgt ervoor dat je je als lezer met haar kunt identificeren. Tegelijkertijd heeft Sarah Penner ook voor de juiste dosis spanning in haar boek gezorgd. Zo brengt haar onderzoek Caroline op ongekende wijze in de problemen. Wanneer haar man haar op komt zoeken in Londen moet zelfs de politie eraan te pas komen. En ook haar kersverse vriendschap met Gaynor wordt daardoor op de proef gesteld.

Een veelzijdig boek

Kortom, een boek met twee verhaallijnen die door de schrijfster mooi in elkaar worden verweven. Ook gebeuren er een heleboel dingen, die voor dat juiste beetje spanning zorgen waardoor je het boek niet meer weg kunt leggen. Je wil natuurlijk weten wat er met Nella en haar apotheek is gebeurd, maar ook waarom ze jaren geleden gif aan vrouwen in Londen verstrekte. Bovendien ga je als lezer ook mee in de zoektocht van Caroline naar wie ze is en misschien nog wel belangrijker: naar wie ze wil zijn. Een veelzijdig boek, dus! Om achter alle details te komen raad ik je aan om dit pareltje zeker eens op te pakken, want ik verzeker je, het zal je versteld doen staan en je na de laatste bladzijde nog een tijdje vast blijven houden!

Profielfoto pauline dons
Pauline Dons