Header het geheim van silvermoor tracy rees
Header het geheim van silvermoor tracy rees
Recensies

Het geheim van Silvermoor van Tracy Rees: een heerlijk meeslepend verhaal vol verborgen geheimen, spanning en romantiek

Historische romans… Ik heb ze helemaal ontdekt na het succes van de boeken van Lucinda Riley. En volgens de omslag is Het geheim van Silvermoor van Tracy Rees de meest opvallende nieuwe stem in historische fictie. Dat belooft dus al veel goeds! Ik dook in het tweede boek van de Engelse schrijfster en liet me meevoeren in het verhaal van Tommy en Josie, twee vrienden die al hun hele leven in kleine mijnwerkersdorpjes naast elkaar wonen, maar dromen over een wereld buiten de grenzen van hun dorpen.

Het boek wisselt tussen de perspectieven van Tommy en Josie. Zo woont Tommy Green in het dorp Grindley, een klein mijnwerkersdorp. De veertienjarige Tommy is dan ook voorbestemd om vanaf zijn veertiende verjaardag de mijnen in te gaan en hier te werken, zoals ook zijn vader en broers hem zijn voorgegaan. Josie woont in het nabijgelegen dorp Arden samen met haar ouders, broer en zussen. Ze werkt dag in dag uit in het huishouden, maar voelt zich geen onderdeel van haar familie en weet niet goed waar ze wel thuishoort. Zowel Tommy als Josie hebben grotere dromen. Om te ontsnappen aan de hectiek van de dag gaan ze daarom vaak uit wandelen en zo lopen ze elkaar letterlijk tegen het lijf.

Een onvermijdelijk lot

Dit bloeit uit tot een mooie, liefdevolle vriendschap tussen de twee en tijdens hun uitstapjes dromen Tommy en Josie over hoe hun leven eruit zou zien, wanneer ze aan hun onvermijdelijke lot zouden kunnen ontsnappen. Zo daal je als lezer samen met Tommy af in de donkere mijnen, terwijl hij ervan droomt om te reizen naar India en dolgraag naar school wil gaan. Ook Josie zou ontzettend graag Arden willen verlaten, maar weet ook dat dit niet voor haar is weggelegd. Tot Tommy en Josie op een dag in contact komen met de lokale adel, de Sedgewicks van Silvermoor, die alles voor de twee vrienden veranderen…

"Daar lag ik dan, in de totale duisternis, die me sinds de eerste keer dat ik hem ervaarde, altijd had achtervolgd."

Details en dromen

Tracy Rees beschrijft alles zo gedetailleerd dat het af en toe net voelt alsof je samen met Tommy afdaalt in de mijnen, waar het zo donker is dat hij niets kan zien. Van de geluiden, tot de geuren, de temperatuur en de angst om zonder licht te komen zitten… Rees omschrijft het zo precies, dat je je als lezer bijna samen met Tommy in de mijnen waant. Ook neemt Rees je aan de hand en groei je samen met Tommy en Josie mee in hun vriendschap, die naarmate de tijd vordert, steeds hechter wordt en uitbloeit tot echte liefde. Je leert de personages goed kennen en hoopt net zo hard als zij dat ze zich uiteindelijk weten los te rukken om hun dromen waar te maken.

Heerlijk meeslepend

Als lezer groei je als het ware op met Tommy en Josie en zie je hoe ze steeds belangrijker voor elkaar worden. Je gaat mee op hun avonturen, ontmoet dorpsbewoners en verdwaalt af en toe even in het enorme landhuis van Silvermoor, waar de adel een heel ander leven leidt dan de mijnwerkers in de dorpen. Kortom, een heerlijk meeslepend verhaal dat tegelijkertijd vol zit met lang verborgen geheimen die het leven Tommy en Josie voorgoed zullen veranderen. Een uniek verhaal in de glamoreuze en glinsterende omgeving van de adel, maar nét met dat extra beetje spanning. Zo word je ondergedompeld in een romantisch verhaal, maar tegelijkertijd word je ook zo vastgegrepen dat je het boek bijna niet meer weg kunt leggen. Een echte aanrader wanneer je van een goede historische roman houdt, dus!

Profielfoto pauline dons
Pauline Dons