Header paarse berg
Header paarse berg
Recensies

Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween van Franco Faggiani: "Prachtig en ontroerend verhaal"

Begin bij het begin en ga door tot het einde, dit is het motto dat een aantal keer terugkomt in Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween van journalist Franco Faggiani. Het toepasselijke motto komt uit het verhaal Alice in Wonderland van Lewis Caroll. Het verhaal over Shizo Kanakuri is voor een deel gebaseerd op feiten, maar komt daarnaast ook voort uit de fantasie van de auteur.

Auteur Franco Faggiani

De Italiaanse journalist Franco Faggiani is de auteur van het boek Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween. Zijn debuutroman is Tussen twee werelden. Tijdens zijn onderzoek voor een artikel stuitte Faggiani op een historisch feitje waaruit bleek dat de Japanner Shizo Kanakuri in 1912 een zeer lange tijd noteerde voor de marathon. Zijn tijd was namelijk 54 jaar, 8 maanden, 6 dagen, 5 uur, 32 minuten en 20 seconden. Faggiani raakte hierdoor gefascineerd en begon een onderzoek naar deze Japanse marathonloper. Dit heeft geleid tot deze roman, waarin de auteur het levensverhaal vertelt van deze bijzondere Japanse man.

Shizo Kanakuri

Shizo Kanakuri groeit op in het zuidelijke deel van Japan. Hij is enig kind en wordt streng opgevoed door zijn ouders. Shizo staat bekend om zijn uitmuntende hardloopkunsten. Na jarenlang training gevolgd te hebben aan de universiteit, mag Shizo deelnemen aan de Olympische Spelen van 1912 in Stockholm. Tijdens de marathon wordt de hitte en de druk hem echter te veel waardoor hij de marathon niet kan voltooien. Vol schaamte keert Shizo weer terug naar Japan en trekt zich terug in de bergen. Wat is er precies gebeurd tijdens de marathon en waar is Shizo al die jaren geweest?

Andere tijden

Wanneer Shizo de leeftijd heeft bereikt om te gaan studeren, wordt hij naar de Japanse hoofdstad gestuurd om daar een studie economie te volgen. Hij moet hiervoor 1300 kilometer reizen, wat grotendeels met muildier en wagen gebeurde. Shizo doet er drie maanden over om naar de hoofdstad te reizen. Dit is een totaal andere ervaring dan vandaag de dag waarbij we gewoonweg met het vliegtuig, de auto of de trein deze afstand kunnen overbruggen.

Aandacht voor Japanse schoonheid

Het boek speelt zich voor een groot deel af in Japan, maar de auteur neemt de lezer ook mee gedurende de reizen die Shizo maakte. Faggiani neemt de tijd om zijn lezer kennis te laten maken met de natuur en cultuur van Japan aan het begin van de twintigste eeuw. Hij beschrijft alles heel uitgebreid. Met name de natuurbeschrijvingen in het verhaal zijn uitvoerig en tonen de sereniteit en schoonheid van Japan.

Ontroerend verhaal

Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween is een ontroerend verhaal over een man die met veel schuldgevoel en schaamte moest leven. Franco Faggiani heeft het levensverhaal van deze man boeiend beschreven. De uitvoerige natuurbeschrijvingen dragen er mooi aan bij.