Header ik ga leven recensie
Header ik ga leven recensie
Recensies

Ik ga leven van Lale Gül betwist alles wat ooit een zekerheid was

Een verpletterend debuut kunnen we Ik ga leven van Lale Gül wel noemen. Het staat namelijk al weken in de bestseller top 60. Lale studeert Nederlands aan de Vrije Universiteit en groeide op in streng islamitische gezin. Haar ouders kwamen vanuit Turkije naar Nederland en hun kinderen groeiden op in dit kikkerlandje. In deze autobiografische debuutroman vertelt ze over haar opvoeding en betwist ze alles wat ze heeft geleerd.

Büsra, het verzonnen, autobiografische personage, is opgegroeid in Amsterdam-West in een veel te klein appartementje. Toen haar zusje Defne te oud werd om bij haar ouders op de kamer te slapen mocht Büsra bij haar oma gaan wonen. Daar pakt ze iedere kans om de vrijheid te proeven. Want vrijheid is iets wat niet bestaat bij haar ‘verwekkers’ thuis. Muziek is verboden, daten uit den bozen en vrienden hebben van het andere geslacht is onwettig. Büsra betwist al jaren alles wat haar geloof haar wijs probeert te maken. In deze roman spreekt ze zich uit over de regels van de Islam.

Rauw en hard

Dit boek is er eentje zoals je niet vaak leest. Het is zo oprecht en het voelt ook een beetje als een reis. Je maakt de reis door die Büsra doormaakt. Door middel van flashbacks of korte terugblikken ontdek je hoe Büsra regelrecht tegenover haar geloof komt te staan. Het voelt echt en begrijpelijk maar aan de andere kant zie je ook dat Büsra het er moeilijk mee heeft om haar familie te ‘verloochenen’. Familie en trots staan hoog in het vaandel in de Turkse cultuur en de acties van Büsra komen beide niet ten goede.

Tweestrijd

De strijd in het hoofd van dit meisje is niet per se tegen haar geloof maar meer richting haar cultuur. De culturen van Nederland en Turkije kunnen haast niet meer van elkaar verschillen. Het is dan ook moeilijk voor de ‘verwekkers’ van Büsra om zich aan te passen of zich vast te houden aan de Turkse cultuur. Büsra zelf heeft die keuze al lang geleden gemaakt. De strijd in dit verhaal zit overal in verweven en is bijna tastbaar.

“Moet ik in een huwelijk stappen waar de seks uitgeramd is voordat het begonnen is, omdat mijn verwekkers een volstrekt humorloze, bloedeloze en Koranvaste lul voor mij hebben uitgekozen?”

Woordenboek erbij!

Lale is student Nederlands, het is dan ook te verwachten dat er woorden worden gebruikt die normaal niet zo snel tegenkomt. Dit is eerst wel even wennen, vooral als je niet zoveel literaire romans leest. De moeilijke woordkeuze wordt ook nog eens uitgelicht door de straat- en spreektaal die dit boek bevat. Naarmate het boek vordert, merkte ik dat ik het taalgebruik steeds minder storend vond.

De woordkeuzes zijn heel bewust en veelzeggend. Het woord ‘verwekkers’ in plaats van ouders kom je al op de derde pagina tegen. Dit is zoveel zeggend zonder dat er veel woorden aan vuil worden gemaakt. Het zet een toon en maakt benieuwd naar de rest van het verhaal.

Knap debuut

Dit boek is met recht veel in het nieuws en alom geprezen. Het is een eerlijk, rauw en moeilijk debuut. Lale Gül geeft zichzelf bloot en zet alles op het spel om haar verhaal te vertellen. Dat kan niet anders dan bewonderd worden. Een roman die het lezen echt waard is!