Header de vondeling
Header de vondeling
Recensies

De vondeling van Stacey Halls: een verhaal dat in je gaat zitten

Stacey Halls neemt ons na het grote succes van The Familiars weer mee het verleden in. De vondeling van Stacey Halls is een verhaal dat meteen vanaf de eerste bladzijde in je gaat zitten en dat je pas weer loslaat als je het boek uit hebt. De oorspronkelijke titel van het boek is The Foundling.

De vondeling van Stacey Halls gaat over een vrouw, Bess, die noodgedwongen haar net geboren kind naar een kindertehuis brengt. Zes jaar later heeft ze genoeg geld om haar kind terug te krijgen en op te voeden. Op de dag dat ze haar kind wil ophalen krijgt ze te horen dat ze haar kind een dag nadat ze haar kind had gebracht weer heeft opgehaald. Haar leven komt dan volledig op zijn kop te staan. Wie heeft zich als Bess voorgedaan? Maar vooral: waarom?

Opgesloten

Aan de andere kant van Londen is een vrouw al jarenlang in de rouw en vertoont vreemd gedrag. Ze wil al tien jaar niet naar buiten. Ze gaat alleen op zondag naar de kerk. Ook haar dochter mag niet naar buiten en alle deuren en ramen moeten altijd op slot blijven. Op een dag neemt ze een kindermeisje aan voor haar dochter. Zij zet haar wereld van de oude vrouw op zijn kop. Het verleden haalt het heden in. Langzaamaan kom je erachter waarom ze zo is geworden en krijg je begrip voor haar vreemde gedrag. Het is een verhaal over hoop houden, verraad door eigen familie, onverwerkt verdriet en leven in een gouden kooi. Een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen.

Titel niet helemaal goed gekozen

Ondanks dat het boek De vondeling heet, klopt de titel niet helemaal. Het was beter geweest als men voor de titel 'Het pleegkind' had gekozen. De baby is namelijk niet te vondeling gelegd, maar tijdelijk naar een kindertehuis gebracht tot het moment dat de moeder weer voor haar kind kan zorgen. De cover is wel heel erg mooi en gelukkig heeft men ervoor gekozen om niet af te wijken van de originele cover. Het mooie van de cover is, dat alles wat je op de cover ziet, ook in het boek voorkomt.

Stacey Halls heeft zich heel erg goed weten in te leven in de personages van De vondeling. De belangrijkste personages heeft ze heel erg goed weten uit te diepen. Ook heeft ze zich heel erg goed weten te verplaatsen in de tijd dat het boek zich afspeelt. Je hebt door haar beeldende schrijfwijze het gevoel dat je erbij bent, dat je het zelf mee maakt.

Tissues nodig

De vondeling van Stacey Halls is een verhaal waarbij je geregeld tissues nodig hebt omdat er een aantal emotionele momenten in zitten. Het is een verhaal dat laat zien hoe een heftige gebeurtenis uit het verleden door kan spelen op iemands verdere leven. Dat laat zien hoe ver sommige mensen voor geld gaan. Maar het verhaal laat ook zien hoe diep een moederliefde kan zijn, hoe ver een moeder kan gaan voor haar kind.

Annekevandijken 20211
Anneke