Verlichting
Verlichting
Recensies

Verlichting van Stephen King is een klein verhaal met een groot moraal

Dit keer geen spanning, horror, fantasy of een bovennatuurlijk verhaal waarin de meesterverteller Stephen King alles uit de kast haalt om zijn lezers te vermaken. Met de novelle Verlichting toont hij aan ook deze speciale techniek goed te beheersen. Het is goed om de specifieke kenmerken van een novelle te benoemen. Een novelle heeft een beperkt aantal pagina’s, zo ongeveer tussen de 50 en 100. Verder toont een novelle de hoofpersoon direct op een beslissend moment van zijn leven, bestaat het verhaal uit een enkelvoudige intrige en vindt er geen ontwikkeling van de, doorgaans mindere, personages plaats.

Nuldag

Scott Carey is woonachtig in Castle Rock en leidt sinds korte tijd aan iets merkwaardigs. Hij verliest per dag ongeveer een halve tot hele kilo gewicht per dag terwijl zijn figuur niet veranderd. Het wordt nog meer gecompliceerd als hij constateert dat zijn gewicht niet verandert als hij iets anders oppakt en zich dan weegt. Bob Ellis, een bevriende gepensioneerde arts weet ook geen oorzaak te benoemen en zo komt Scott iedere dag dichter bij de Nuldag, zoals hij het zelf noemt. Zijn naaste buren is een lesbisch echtpaar dat het vegetarisch restaurant Holy Frijole uitbaat. De verhouding tussen beide buren is niet geweldig en Scott komt te weten dat het restaurant op de rand van een faillissement balanceert. Dat beide dames genoodzaakt worden hun zaak te sluiten en het dorp te verlaten is het laatste wat Scott wil en hij ontwikkelt een plan om dat te voorkomen.

De lampjes gingen aan, de lichtgevende engel die als piek diende draaide in het rond en maakte een reverence en de menigte zong mee met het schoolkoor’

Bovennatuurlijke situaties

Het is natuurlijk al een compliment waard als een auteur in pakweg honderdtwintig pagina’s een volledig verhaal schrijft. Natuurlijk is de rol van protagonist voor Scott Carey gereserveerd en King schetst de laatste dagen van zijn leven, mits er niets verandert aan zijn situatie. Toch snijdt de auteur enkele alledaagse thema’s aan die in de huidige maatschappij hun plaats inmiddels ook hebben gevonden en ingenomen. Dit maakt het levensecht ondanks de bijna bovennatuurlijke situaties waar Carey in verzeild raakt.

Grote thema's, luchtig verhaal

In eerder werk heeft King allang bewezen verschillende emoties levensecht op papier te kunnen zetten en zijn lezers mee te nemen in het volledige gebeuren. De grootste thema’s in dit kleine en toch wel luchtig gehouden verhaal zijn wel het belang van verdraagzaamheid en vriendschap en met name wat het is om die, om wat voor reden dan ook, te moeten ontberen. Het maakt Verlichting tot een klein verhaal met niet alleen een uitstekende toepasselijke titel maar ook met een groot moraal!