Verpest
Verpest
Recensies

'Verpest' van Liesbeth van Kempen mist vaart en komt niet van de grond

Barbara heeft het goed voor elkaar. Ze heeft haar droom waar kunnen maken; ze woont in Frankrijk en geeft workshops aan diverse groepen mensen. Wanneer er een nieuwe groep verschijnt, heeft ze al snel door dat er iets niet helemaal in de haak is. Welk verband hebben al deze groepsleden toch? Na haar debuutsucces Gevaarlijk spel is Liesbeth van Kempen terug met haar tweede thriller Verpest. Een thriller met een actuele en herkenbare basis.

De keiharde waarheid

In Verpest gebruikt Liesbeth van Kempen een mengelmoes tussen fictie en ervaringen, een combinatie die doorgaans voor een spectaculaire verhaallijn kan zorgen. Toch is dat in dit boek niet helemaal zo. Ondanks dat pesten een groot en centraal aspect is in dit boek, lijkt het geen rode draad te hebben. Sterker nog, het lijkt alsof de auteur af en toe een 'oh ja' momentje had en er dan snel nog een verwijzing naar pesten in stopt.

Tunnelvisie

De clue van het verhaal is origineel en onverwachte te noemen. De auteur had mij hiermee op het verkeerde been gekregen en ik zocht mijn 'verdachte' dan ook in de totaal verkeerde hoek. Eenmaal in een bepaalde richting is het dan ook vrij moeilijk van koers te wisselen. Ik was verrast door de daadwerkelijke dader.

Ondanks de verrassende clue, welke is gecreëerd door een aparte wending, lijkt de auteur wel een en ander te hebben laten liggen. Het verhaal mist de constante spanning en de wil om te blijven lezen. De verwijzingen naar pesten lijken willekeurig en niet constant. Na een ijzersterke start van het verhaal lijkt de auteur hier dan ook direct gepiekt te hebben en kan zij dit niet voldoende vasthouden. De personages missen diepgang en een verleden waardoor er voornamelijk gespeculeerd wordt.

Geen overtuiging

Door dit alles komt Verpest niet daadwerkelijk van de grond. Na een pittige start lijkt het maar niet door te willen zetten. De auteur weet de lezer niet voldoende mee te nemen op de spanningsboog waardoor het boek vaart mist. Verpest biedt een actueel onderwerp met een sterke clue, maar om hier te komen vergt het de lezer de nodige geduld.

Kimberley
Kimberley