Header recensie witte zee roy jacobsen
Header recensie witte zee roy jacobsen
Recensies

Een Noors familieverhaal in Witte zee van auteur Roy Jacobsen

Roy Jacobsen is een bekende Noorse auteur. Hij schrijft romans, korte verhalen en kinderboeken. In 2020 introduceerde hij in zijn roman De onzichtbaren de familie Barrøy. Dit boek is een groot succes en in meer dan twintig landen uitgebracht. In zijn nieuwe roman, Witte zee, gaat het verhaal van de familie Barrøy verder.

Het verhaal start in het jaar 1944. Na de dood van Ingrids ouders en het vertrek van andere familieleden, woont alleen Ingrid nog op het afgelegen Noorse familie-eiland. Op een dag spoelen er veel lijken aan op het strand. Naast alle doden treft Ingrid ook een drenkeling aan die nog leeft. Het is de Russische krijgsgevangene Alexander. Ze verzorgt hem en hij knapt op. Ingrid geniet van het gezelschap dat ze nu heeft. Ondanks dat Ingrid en Alexander elkaar niet kunnen verstaan ontluikt een liefde tussen de twee. Deze liefde brengt ook gevaren met zich mee, want Ingrid wordt in de gaten gehouden door Duitsers en collaborerende Noren van het vasteland. Ingrid moet Alexander uit het zicht houden en hem continu verbergen.

Eilandleven

De familie Barrøy zijn de enige bewoners van het eiland Barrøy. Nu Ingrid alleen op het eiland woont, moet ze veel zware taken verrichten, zoals zeevissen en hout hakken. De weersomstandigheden zijn soms heftig, waardoor het eilandleven hard en ruw is en Ingrid haar best moet doen om zich staande te houden. Gelukkig is Ingrid een sterke vrouw, die zowel fysieke als mentale uitdagingen niet uit de weg gaat.

Tweede Wereldoorlog

Het verhaal speelt zich af in 1944, het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ook in Noorwegen zijn veel gezinnen verscheurd en worden doden betreurd. Het leven is zwaar en iedereen hoopt op het einde van de Duitse verdrukking. Sommige Noren kiezen ervoor de Duitsers te helpen, zodat ze een iets beter leven hebben. Deze collaborerende Noren vormen een gevaar en Ingrid moet daarom goed opletten wie ze wel en niet kan vertrouwen.

Roy Jacobsen

Auteur Roy Jacobsen heeft een sobere schrijfstijl en weet het harde en ruwe leven op het Noorse eiland Barrøy treffend en beeldend te beschrijven. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Ingrid. Zo leef je als lezer met haar mee en volg je haar bij de ontberingen die ze moet doorstaan. Hier en daar is het verhaal wat rommelig, omdat Ingrid zelf ook in de war is en je als lezer hierin werd meegevoerd.

Hoewel Witte zee een vervolg is op de roman De onzichtbaren, zijn de boeken ook goed los van elkaar te lezen. Witte zee is een prachtige roman over eenzaamheid en liefde.