Boeken
Sportboeken

Munsterman: “Ik was een koning zonder land”

Maandenlang zweeg Joop Munsterman als het graf. Terwijl FC Twente de moeilijkste periode sinds het faillissement doormaakte, deed de prominente ex-voorzitter er het zwijgen toe. Met het boek Rood Bloed doorbreekt hij de stilte. Frank Krake heeft een prima boek geschreven, dat puur op de inhoud schuurt.

Voorzitterschap
Het is verklaarbaar dat de naam Joop Munsterman negatieve gedachten oproept. De publiciteit die aan hem gelinkt wordt, is de laatste jaren louter negatief geweest. Een beetje voetbalfan is op de hoogte van de grootse prestaties die hij (mede)mogelijk heeft gemaakt, maar de gevolgen daarvan overstemmen het succes.

Frank Krake schrijft helder over de tijd die aan de grote successen vooraf gingen, een lang vergeten periode waarin FC Twente op de rand van de afgrond balanceerde. Munsterman combineerde een succesvolle carrière bij Wegener met het voorzitterschap van een bloeiende amateurvereniging. Via via komt hij de Twentse voetbalclub binnen. Al snel schuift hij naar voren als voorzitter van FC Twente.

Groeispurt
‘FC Twente wil een regionale club zijn, met landelijke uitstraling, die diep geworteld is en breed gedragen wordt door de samenleving waar zij deel van uitmaakt.’ Het plan, in 2005 geformuleerd, wordt ruim overtroffen. De begroting stijgt van elf naar bijna vijftig miljoen. Succes wordt breder behaald dan alleen bij de hoofdmacht. Het vrouwenvoetbal komt van de grond, toeschouwersaantallen stijgen, de jeugdtak behaalt succes, er komt een nieuw stadion en de door Munsterman beloofde maatschappelijke waarde, wordt moreel juist ingevuld.

Fc Twente

Munsterman zijn rode hart

Gezichtspunt
Aan de hand genomen door Munsterman volg je de reis van de rode cijfers naar de zwarte cijfers en weer terug. Munsterman vertelt over andere personen, zonder wederhoor. Het is puur het verhaal van de ex-voorzitter. Hij geeft daarbij af op onder meer zijn medecommissarissen, hoofdsponsor XXImo, nieuwe directeur Van den Belt en de KNVB. Munsterdam steekt ook de hand in eigen boezem. Vaak doet hij dat kort en met wetenschap achteraf, of onder de noemer dat hij het niet wist, maar had moeten weten uit hoofde van zijn functie. Zo blijkt de financiële situatie herhaaldelijk een stuk slechter dan is voorspeld. Hoe kan het dat Munsterman dat niet zag aankomen? Hij wist het niet. Dat is heel eenvoudig praten voor een dusdanig slimme man wier financiële constructies aan bijna niemand kraakhelder uit te leggen zijn.

Clubhart
Herhaaldelijk overweegt Munsterman de voorzittershamer neer te leggen. In 2015, na elf jaar, doet hij het noodgedwongen. De interne situatie is er één van strijd, puntenaftrek en financiële malaise. ‘Ik was een koning zonder land,’ zegt hij zelf. Wat resteert na het lezen van dit boek is onbegrip en medelijden. Waar in de beginperiode ratio voorop stond, kreeg emotie later de overhand. Opportunistische gevoelens, gevoed door extreme clubliefde en ideaalbeelden, maakten de dienst uit. Het gevoel blijft hangen dat Joop Munsterman altijd het beste voor heeft gehad met FC Twente.

Het waren de gebrekkige bestuurlijke kaders die zijn rode hart niet voldoende tot bedaren konden brengen. En dat heeft Krake goed vastgelegd.

Joeri
Joeri