Headerschoneslaapsters
Recensies

Recensie Schone slaapsters: "Een typische Stephen King!"

Op 26 september 2017 verscheen tot mijn verblijding een nieuwe Stephen King! En wat voor één. Schone slaapsters schreef King samen met zijn zoon, Owen King. De cover verraad al dat het een echte thriller is. Dit boek omvat ruim 800 pagina’s, wat maakt dat je niet anders kunt dan meegesleept worden door de mensen in het verhaal.

Niet in slaap vallen

Over de hele wereld vallen mensen in slaap om niet meer wakker te worden. Gek genoeg overkomt dit alleen vrouwen. Een coconachtig weefsel groeit op hun lichamen. Wanneer men dit weefsel probeert te verwijderen, ontwaken de vrouwen om vervolgens om op agressieve wijze de meest verschrikkelijke schade toe te richten aan hun medemens. Daarna vallen zij weer in slaap. Niemand weet wat dit virus precies inhoudt. Hoe meer het zich verspreidt, hoe meer angst er onder de mensen in het Amerikaanse stadje Dooling ontstaat. In de vrouwengevangenis in het stadje raken langzamerhand alle vrouwen in diepe slaap. Iedereen, behalve Evie Black.

De mannen blijven radeloos achter in Dooling en worden overgelaten aan hun primaire instincten. Sheriff Lila Norcross vecht om wakker te blijven terwijl haar man Clint Evie probeert te beschermen. Zij kan om mysterieuze redenen in slaap vallen zonder in een cocon wakker te worden. Inmiddels ontwaken de slapende vrouwen in een compleet andere wereld.

Meeslepend verhaal

Schone slaapsters is weer een typische King. Omdat het laatste boek van Stephen King dat ik las, Joyland, ondanks dat het een erg leuk boek was om te lezen, niet de spanning bevatte waar ik op hoopte, was ik bang dat ook dit boek soft zou zijn. Gelukkig kwam in dit verhaal wel de horror en spanning voorbij die ik gewend ben van deze auteur. In het begin is het verhaal soms lastig te volgen door de vele verschillende personages, maar dan beginnen de karakters elkaar te ontmoeten en merk je dat veel mensen met elkaar in verband staan. Al snel weet je precies wie wat doet en krijgen de personages een heel eigen persoonlijkheid. Paniek slaat toe en mensen gaan naar de apotheken voor allerlei middelen om maar niet in slaap te vallen. De hoofdpersonen denken en handelen op menselijke wijze waardoor je begrip voor ze krijgt en met ze meeleeft. Waar zijn mensen toe in staat wanneer ze alles op alles zetten om te overleven?

Verrassend

Waar ik in het begin enige moeite had om alle verhaallijnen te volgen, werd dit verder in het boek vanzelfsprekend. Elk personage wordt krachtig neergezet. Voor wie wil is er overigens een lijst met alle personages te vinden aan het begin van het boek. Het bovennatuurlijke weefsel waar de slapende vrouwen door worden omhuld maakt niet dat het verhaal minder realistisch overkomt. Dit verhaal van Stephen en Owen King laat zien wat er gebeurt wanneer mensen in paniek zijn en tot het uiterste gedreven worden om te overleven. Kortom: Schone slaapsters is een meeslepend, spannend verhaal met een verrassend plot.

Ikredactie
Kelly