Header Showstopper
Recensies

Showstopper: "‘Romeo & Julia’ meets 'De Hongerspelen'"

Showstopper van Hayley Barker is deel 1 in een spannend YA-tweeluik voor de fans van De Hongerspelen. Superspannende young adult voor 13 jaar en ouder.
Hoshiko is de sterattractie van het gevaarlijkste circus van Engeland, waar kinderen van immigranten moeten optreden met gevaar voor eigen leven. De heersende, autochtone elite is dol op de show. Hoe gruwelijker, hoe beter.
Wanneer Ben, zoon van een machtig minister, voor het eerst de show bezoekt, wordt hij op slag verliefd op Hoshiko. Maar terwijl zij adembenemende kunsten op het hoge koord vertoont, wachten onder haar hongerige leeuwen.
Kan Ben haar helpen ontsnappen uit deze gevangenis? En heeft hij de moed het systeem aan te klagen dat zijn moeder als minister in stand houdt?

Het verhaal

Het contrast tussen Ben en Hoshiko kan niet groter zijn. Hij, een Zuivere met een moeder die alle Droesems uit wil moorden. Zij, een arme Droesem die elke dag met gevaar voor eigen leven Zuiveren moet vermaken, als ster en slaaf van het Circus. Maar wanneer Ben Hoshiko bij het Circus ziet, is hij op slag verliefd. Misschien wel een beetje laat: er wordt gezegd dat er te weinig Droesems sterven in het Circus, en dus wil de verknipte directeur van het Circus Hoshiko spectaculair laten sterven. Dat is tenslotte goed voor de bezoekerscijfers én de maatschappij. Het is alsof Ben wakker wordt uit een droom: hij krijgt door hoe krom de maatschappij is, met de enorme scheiding tussen Zuiveren en Droesems, puur gebaseerd op afkomst. Maar daar verandering in willen brengen, kan hem ook zomaar zijn leven kosten…

Romeo & Julia meets Hongerspelen

Op internet wordt er hoog van de toren geblazen over Showstopper, daardoor verwachtte ik er heel veel van. Dat was waarschijnlijk ook de reden waarom het juist een beetje tegenviel. De verhaallijn is niet echt origineel: het is een kruising tussen De Hongerspelen en Romeo & Julia. Het boek wordt dan ook veel vergeleken met de eerstgenoemde, maar is naar mijn mening lang niet zo spannend en meeslepend. De spanning in het boek komt langzaam op gang, pas op tweederde van het boek begint er echt tempo in het verhaal te komen. Het einde is dan wel weer heel bijzonder. Erg abrupt, heel erg open. Perfect voor deel 2 om mee te beginnen, alleen moeten we daar dus nog even op wachten.

Makkelijk en confronterend tegelijk

Het boek leest lekker weg omdat het heel simpel geschreven is. En dat terwijl schrijfster Hayley Barker op haar eigen manier wel wat puntjes van onze maatschappij aanstipt waar we nog even over mogen nadenken. Eigenlijk laat ze ons zien wat er zou gebeuren als de huidige gedachtegang van sommige mensen verder zou radicaliseren en over zou slaan op de rest van de samenleving. Over sommige dingen mogen we ons echt nog wel even achter de oren krabben, daar confronteert de schrijfster ons wel mee. De setting is wel heel origineel: zo veel boeken die zich afspelen in een circus zijn er nog niet. Een bonuspunt moet gegeven worden voor de cover: wat een prachtwerk!

In het kort: je moet van Showstopper gewoon niet al te veel verwachten, maar als je op zoek bent naar een boek om makkelijk weg te lezen, dan is Showstopper een perfecte optie.

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.

Chantallees
Chantal