Spiegel spiegel schouder is geschreven door de Deense auteur Dorthe Nors(1970). Het boek kreeg internationaal veel aandacht en werd genomineerd voor de Man Booker International Prize 2017. In deze roman staat veertiger Sonja centraal. Zij is op zoek naar een manier om volgens haar eigen regels te leven en toch aansluiting te vinden bij de mensen om haar heen. Dorthe Nors pakt deze zoektocht op een niet voor de hand liggende manier aan. Het resultaat is een atypische, verrassende roman voor de echte literatuurliefhebber.
Tragikomische levenslessen
Aanvankelijk is de situatie nog komisch: Sonja zit in een auto met naast haar een instructeur die zelf voortdurend de pedalen en koppeling bedient. Sonja’s rijangst neemt met de minuut toe tot ze niet meer in staat is om met deze instructeur in één auto te zitten. “Ik kan niet schakelen”, verzucht ze meermaals en dat blijkt voor haar volledige leven te gelden.
Op de massagetafel wordt de stress weggewerkt door haar massagetherapeut, die niet enkel Sonja’s spieren, maar ook meteen haar hele levenshouding onder handen neemt. De wisselwerking tussen de zweverige Ellen en de sociaal gebrekkige Sonja is nog steeds grappig, maar vanaf dit moment druppelt ook de tragiek het verhaal binnen.
Het moeilijke van taal
Als vertaalster van Zweedse krimi’s vindt Sonja gemakkelijk de juiste woorden, maar die blijven in haar hoofd steken wanneer ze wil praten met de mensen om wie ze echt geeft. Ze weet immers: “Taal is krachtig, magisch bijna. De kleinste verandering kan een zin maken of breken.” Ze worstelt en wroet en neemt steeds vaker haar toevlucht tot een droomwereld die haar terugvoert naar haar kindertijd. De nostalgie is groot, al blijkt uit haar herinneringen dat die ook niet altijd idyllisch was.
Hoewel ze haar oudere zus Kate al lang niet meer gesproken heeft, duikt die voortdurend in Sonja’s herinneringen op. Daarbij vallen vooral de tegenstellingen tussen de zussen op, waarbij Sonja steeds het onderspit moet delven.