Header 1 ALS HET BLOED
Header 1 ALS HET BLOED
Recensies

Als het bloedt van Stephen King: “Precies zoals we King kennen; spanning met een vleugje fantasie”

Stephen King wordt gezien als dé meester in het thriller- en horrorgenre. Hij heeft de boekenwereld al ontelbare keren verrijkt met zijn kleine en grote meesterwerken. Hij slaagt er elke keer weer in om de lezer in zijn greep te houden. Zo ook met zijn nieuwste boek Als het bloedt dat dit keer anders is dan anders en maar liefst vier kleine meesterwerken bevat.

De telefoon van meneer Harrigan

Het verhaal draait om de jongeman Craig die een paar keer in de week bij de oudere meneer Harrigan komt voorlezen. Hij krijgt er weinig voor betaald, maar het gaat hem vooral om het plezier. Wanneer de jongen drieduizend euro wint, koopt hij onder andere een gloednieuwe iPhone voor de oudere man. Hij leert hem ermee om te gaan en binnen no time maakt meneer Harrigan er dagelijks gebruik van. Wanneer de oude man enige tijd later komt te overlijden, kan de jongen het niet over zijn hart verkrijgen om de telefoon mee te nemen, dus stopt hij het tijdens de begrafenis in het jasje van meneer Harrigan. Craig zoekt troost en belt bijna dagelijks het nummer op om de voicemail van meneer Harrigan te beluisteren. Op een avond spreekt hij een voicemail in en vertelt hij hoe een jongen van school hem in elkaar geslagen heeft. De volgende dag komt Craig erachter dat zijn pestkop is overleden. Zal er een verband zijn of niet?

Het leven van Chuck

Stephen King laat je in dit verhaal nadenken over het einde van de wereld en wat jij zou doen als dit zou gebeuren. Marty Anderson ziet het einde van de wereld steeds dichterbij komen. De wereld brokkelt letterlijk af, elektriciteit en internet verdwijnen en er vinden verschillende rampen plaats. Iedereen vraagt zich af wat er aan de hand is, vooral wanneer er overal advertenties verschijnen - op de televisie en voor de ramen - van een man genaamd ‘Chuck’ die wordt bedankt voor negenendertig geweldige jaren dienst. Wie is deze Chuck? En kan het einde van de wereld nog worden afgewend?

Als het bloedt

Waarschuwing, lees dit verhaal enkel als je Stephen Kings andere boek De buitenstaander (The outsider) al hebt gelezen of nooit van plan bent om het te lezen. Toen ik aan dit verhaal begon, was ik mij er namelijk niet van bewust dat dit een standalone vervolg is op het boek De buitenstaander. Ik ben ooit begonnen aan dat boek, maar heb het nooit uitgelezen. Toen ik Als het bloedt aan het lezen was, had ik vaag het vermoeden dat veel namen en gebeurtenissen waar het personage op terugkeek bekend voorkwamen en voor ik het wist had ik al een aantal spoilers te pakken van het einde van De buitenstaander. Lees het verhaal dus alleen als je dat al gelezen hebt!

Als het bloedt gaat over Holly Gibney die een aanslag op een basisschool onderzoekt nadat ze iets merkwaardigs opmerkt aan de verslaggever die ter plaatse is bij de school. Ze vertrouwt hem niet en gaat op onderzoek uit. Zal ze erachter komen wie het gedaan heeft? Of weet de verslaggever er meer van?

Rat

Om in alle rust aan zijn nieuwe boek te kunnen schrijven, trekt Drew Larson zich terug in een afgelegen hut. Dat is niet zonder gevaar: de laatste keer dat Drew een verhaal kwijt moest, kostte hem dat bijna zijn verstand. Dit keer lijkt alles goed te gaan, tot er een mysterieuze rat verschijnt die aanbiedt hem te helpen, tegen een prijs.

“Brad zei: ‘Voor elk filmpje over moorden en rampen dat opa en ik hebben verzameld, zijn er honderden meer. Misschien wel duizenden. Bij het nieuws hebben ze een gezegde: ‘Als het bloedt, verkoopt ’t goed’. […] Hij zei dat meneer Bell dacht dat dit zeldzame wezen alleen maar deed wat alle mensen die naar het journaal kijken doen: zich tegoed doen aan ellende.”

Vier ‘korte’ verhalen

Waarom zou Stephen King voor dit boek opeens gekozen hebben voor korte verhalen? Misschien had King nog een aantal onafgemaakte verhalen in de kast liggen of misschien wilde hij de lange boeken even achter zich laten. Wat de reden ook was, hij is erin geslaagd om vier spannende en onvoorspelbare korte verhalen te bundelen. Nou ja, laten we zeggen, redelijk kort. Je moet namelijk geen verhalen verwachten van maar tien of twintig bladzijden. Ze zijn in ieder geval korter dan we van King gewend zijn. Het langste verhaal wat erin staat, beslaat 174 bladzijden en dat is ook gelijk het hoofdverhaal in het boek: Als het bloedt. Het kortste verhaal beslaat 58 bladzijden. Je kan ze eigenlijk zien als novelles in plaats van echte korte verhalen. Ik wist in eerste instantie niet wat ik hiervan moest verwachten aangezien ik enkel volledige boeken van hem gelezen heb, maar dit stelde zeker niet teleur.

Horror- en thriller genie

Elke keer wanneer ik weer een nieuw boek van Stephen King heb verslonden, vraag ik mij telkens af hoe hij toch voor elkaar krijgt om zulke originele verhalen te schrijven. Zijn verhalen blijven vernieuwend en verrassend en dat is erg knap als je nagaat hoeveel boeken en verhalen hij al op zijn naam heeft staan. Hij valt nooit terug in herhaling. Dit gevoel had ik ook bij Als het bloedt. De verhalen verschillen heel erg van elkaar en gaan allemaal over totaal iets anders, ondanks dat ze allemaal spanning, een vleugje science-fiction en fantasie bevatten. De verhalen vervelen niet en binnen no time heb je het boek dan ook uit. Je blijft lekker doorlezen, omdat de verhalen zo onvoorspelbaar zijn. Je zou er zelf niet op kunnen komen, doordat er af en toe zulke onnatuurlijke dingen of gebeurtenissen in zijn verhalen plaatsvinden. Hoe verzint hij het toch? Wat dat betreft is hij in mijn ogen wel echt een thriller genie.

Vermakelijk

Als het bloedt is een heerlijk boek om te lezen. Doordat de verhalen niet super lang zijn, kan je het boek wat vaker wegleggen en heb je niet snel het idee dat je snel verder moet lezen voordat je vergeet waar het plot over gaat. Als je fan bent van Stephen King dan zal dit boek zeker niet tegenvallen. En zelfs als je niet echt fan bent van super enge of verontrustende verhalen - waar je een tijdje wakker van ligt - dan is dit boek nog steeds geschikt. Het zijn namelijk niet de meest enge verhalen die King ooit geschreven heeft. Het zijn enkel verhalen die jouw nieuwsgierigheid tot het einde prikkelen door middel van een beetje spanning en een vleugje fantasie.

Meer lezen van Stephen King?

Headerschoneslaapsters

Foto profiel CMS
Tessa Beijnon