Header recensie de moordclub
Header recensie de moordclub
Recensies

De Moordclub (op donderdag) van Richard Osman is een hilarische speurtocht met vier bejaarde speurneuzen

Wat krijg je als je vier pensionado’s samen plaatst in een clubje in het bejaardentehuis? Hoogstwaarschijnlijk denk je nu aan zo’n typisch groepje bejaarden die vanachter de geraniums naar buiten kijken, een potje kaarten of breien. In dit geval heb je het compleet mis. De pensionado’s waar Richard Osman over schrijft in zijn boek De moordclub (op donderdag), voeren hele andere dingen in hun schild en ze zijn een stuk actiever en avontuurlijker dan je aanvankelijk zou denken!

Stap in de wereld van vier pensionado’s die ieder leven een rustig en prettig leven leiden in hetzelfde bejaardentehuis. Samen vormen zij een onwaarschijnlijk clubje. Iedere week op donderdag komen zij samen, niet om thee te drinken of koekjes te bakken, maar om onopgeloste moorden te onderzoeken. De vier bejaarde speurneuzen zitten er iedere week klaar voor, maar beginnen die oude onopgeloste zaken van tientallen jaren geleden, of zelfs langer, wel een beetje beu te raken. De club staat pas echt voor een spannend raadsel wanneer een vastgoedontwikkelaar uit het nabijgelegen stadje wordt vermoord. Tot hun verbazing lijkt de moord ook nog eens te maken te hebben met hun eigen bejaardentehuis. Wat zal dit te betekenen hebben? En wie is die beruchte moordenaar? De vier vrienden gaan in ieder geval een spannend avontuur aan.

Hartverwarmend, hilarisch en avontuurlijk

De Moordclub (op donderdag) is een onverwachte mix tussen het rustige leven van pensionado’s en een spannend moordonderzoek. Dit leidt tot een hilarisch en meeslepend tafereel waar je geen genoeg van kunt krijgen. Het boek bevat aandoenlijke en hartverwarmende karakters die ieder hun eigen soort humor en gevatte uitspraken hebben. Het feit dat Richard Osman verschillende karakters samen heeft gebracht in dit verhaal maakt het vermakelijk en af en toe ook hilarisch om te lezen. Iedere pensionado heeft zo weer zijn of haar eigen kwaliteiten en die gebruiken ze dan ook tijdens het oplossen van de moord. Het is leuk om te zien hoe dit de personages, ondanks hun verschillen, weer dichter bij elkaar brengt als vrienden. Het is dus, naast een hilarisch en avontuurlijk verhaal, ook een erg hartverwarmend verhaal.

“Vanochtend heeft de moordclub (op donderdag) een echte casus. Niet alleen vergeelde pagina’s met vlekkerig typoscript uit een andere eeuw. Een echte casus, een echt lijk en, ergens daar in de buurt, een echte moordenaar.”

Fragment uit De moordclub (op donderdag)

In de stijl van Hercule Poirot

Voor de mensen die geen fan zijn van heftige, bloederige en bloedstollende thrillers is dit een perfecte keuze. In de titel staat wel “moordclub”, maar er zal geen bloed over de pagina’s vloeien. Je kan dit boek zien als een mix tussen een feelgood en een thriller met een vleugje humor. De stijl van het verhaal doet mij heel erg denken aan de whodunit boeken over Sherlock Holmes en Hercule Poirot. Ben jij een liefhebber van deze boeken, dan is De Moordclub (op donderdag) zeker een aanrader.

Aantrekkelijk voor iedere lezer

Het boek is geschikt voor iedere soort lezer. Maakt niet uit van welk genre je houdt, of juist niet. Het is een luchtig boek met humor en genoeg spanning om de lezer vast te houden tot het einde. Zoals bij iedere typische whodunit wil je natuurlijk weten wie de moordenaar is en hoe de moordclub op donderdag een rol heeft gespeeld in de ontmaskering. Deze vragen zullen jou zeker tot de laatste bladzijde bezig houden. Het opstarten van een spannende moordclub op donderdag klinkt na het lezen als een mooi avontuur voor op de oude dag!

Foto profiel CMS
Tessa Beijnon