Header met boek
Header met boek
Recensies

Doods geheim: Robert Bryndza doet wederom wat de lezer van hem verwacht

Robert Bryndza is een geboren Brit die met zijn man, de Slowaakse nationaliteit heeft en woonachtig is in Slowakije. Een beetje verknipt hoofdpersonage is iets waar Bryndza goed mee aan de slag kan. In het boek Doods geheim wacht er weer een nieuwe zaak voor inspecteur Erika Foster.

Honderd procent gelukt

Erika, van geboorte Slowaakse, draagt eigenlijk de achternaam Boedišo maar heeft de naam van haar man Mark aangehouden, die tijdens een politiedienst is overleden. Erika heeft moeite om haar leven weer op te pakken nadat haar man omkwam tijdens een actie van het korps in Manchester. In het zesde deel van de boekenreeks waar inspecteur Erika Foster een hoofdrol speelt, is het Bryndza wederom voor de volle honderd procent gelukt om een spannend, spectaculair en goed doordacht verhaal te vertellen. Fans zijn al verkocht en nieuwe lezers raken snel verslaafd en worden fan.

Geen onbesproken verleden

Erika Foster is uitgenodigd voor een lunch bij de familie van commissaris Paul Marsh omdat haar laatste levensgevaarlijke opdracht de beide kinderen van de commissaris weer heeft teruggebracht. Maar tijdens de rit ernaartoe passeert ze een adres waar de 22-jarige Marissa Lewis voor haar ouderlijk huis op een bloederige wijze is vermoord. Erika hoeft niet lang na te denken en laat de lunch voor wat het is en begeeft zich naar de plaats delict. Al vrij snel toont een buurtonderzoek aan dat Marissa geen onbesproken verleden heeft. Ze treedt op als danseres en schroomt niet om met getrouwde mannen uit de straat de lakens te delen. Bij de moordplek wordt Erika verrast als er plotseling iemand uit een boom springt. Na een achtervolging blijkt het om Joseph Pitkin te gaan die met een fotocamera het gebeuren heeft vastgelegd. Of dit gaat helpen bij de oplossing is de vraag want zijn vader is een gepensioneerde advocaat die van plan is niet veel medewerking te verlenen.

"De angst om dood te gaan was al erg genoeg, maar het was nog erger om in de ogen te kijken van iemand die niet op je gegil reageerde, die zelfs opgewonden leek te raken als je pijn had"

Seriemoordenaar

De zaak Marissa Lewis lijkt op zichzelf staand totdat Erika ontdekt dat er meer moorden zijn gepleegd onder dezelfde omstandigheden waaronder deze jonge vrouw is omgebracht. De suggestie dat een seriemoordenaar in Londen actief is, lijkt in dit geval dan ook logisch.

Spannende ontknoping

Bryndza heeft rond deze geheimzinnige zaak weer een interessant plot gebouwd. Met de bekende assistenten James Peterson en Kate Moss gaat het team Foster er met gestrekt been in waarbij de grootste handicap wordt gevormd door niet meewerkende ouders. In dit zesde deel van de serie zorgen de vaste personages niet meer voor verrassingen. De auteur zal met een verrassende ontknoping moeten komen en dat is aan hem wel toevertrouwd. Het venijn zit hem dit keer ook echt in de staart, en nog vrij ver naar het einde ervan. Bryndza geeft geheel onverwacht zo een wending aan de verhaallijn, waardoor het motief voor de uiteindelijke moordenaar even verrassend als vooraf ondenkbaar blijkt te zijn. Fans van Erika Foster en haar team zullen weer hebben genoten maar buiten de onverwachte ontknoping is er niet zoveel verrassing en ontwikkeling meer voor de vaste personages. Daar zal de auteur serieus werk van moeten maken maar is hem wel toevertrouwd.

Meer lezen over Bryndza, kijk dan hier onder voor de recensies en het interview.

Robert Bryndza header

Meer lezen over Bryndza, kijk dan hier onder voor de recensies en het interview.

Wil je nog meer lezen over Robert Bryndza, dat kan! Wij hebben Robert Bryndza mogen interviewen. Wil je meer weten over zijn boeken en over zijn privéleven, lees dan hier het interview.

Benieuwd naar de recensie van Donker water, Laatste adem en Koud Bloed, lees hier de recensies.


Cees
Cees