Marc
Marc
Recensies

In zijn macht van Marc Cameron bevat net zo weinig tempo als gekoelde stroop

Tom Clancy leeft al sinds 1 oktober 2013 niet meer, maar zijn naam wordt met enige krampachtigheid in de actualiteit gehouden. Was het al gedurende een aantal jaren dat Mark Greaney de serie rond Jacx Ryan in de lucht hield, bestsellerauteur Marc Cameron nam het stokje over met In zijn macht, de eerste van zijn hand in de Ryan-reeks.

De wereld siddert

Er worden wereldwijd aan de lopende band plannen gesmeed om wereldmachten te elimineren of naar zich toe te trekken. Vanuit een haven in het verre China worden al voorbereidingen getroffen met het beladen van het mammoetcontainerschip Orion. Containers met een speciale lading worden op een exact vooraf bedachte plek gemanoeuvreerd om zo het resultaat optimaal te laten zijn. Een resultaat van een gebeurtenis dat ergens op de wereld, ver van China zal plaatsvinden. Op een andere locatie worden jonge meisjes als vee verhandeld terwijl er daarna onvoorstelbaar onmenselijke dingen van hun wordt verlangd, waarna ze als oud vuil worden weggeworpen. President Jack Ryan probeert de wereldvrede te dirigeren terwijl zijn zoon Jack Ryan jr. gespuis opspoort dat diezelfde wereldvrede bedreigt.

Van de hak op de tak

In zijn macht is een verhaal waarin veel, heel veel gebeurt. Op diverse plaatsen in de wereld broedt het kwaad dat spoedig tot leven dreigt te komen. Marc Cameron besteedt er veel woorden aan. Hij beschrijft losse gebeurtenissen tot op detailniveau waarbij hij zichzelf op sommige momenten volledig kwijt lijkt te zijn. Waren eerdere door Mark Greaney geschreven verhalen nog vergelijkbaar met het werk van Clancy, de enige overeenkomst dat In zijn macht heeft is het af en toe opduiken van Jack Ryan, zowel senior als junior. Af en toe maar duidelijk te weinig dat overigens ook geldt voor zijn collega’s en vrienden Ding Chavez, John Clark, Adara Sherman, Dominic Caruso die eveneens te weinig aan hun trekken zijn gekomen.

Gebeurtenissen dragen niets bij

De plot is uitzonderlijk traag, soms lijkt het net zo weinig tempo te hebben als gekoelde stroop. Daar helpt de schrijfstijl van Cameron zeker niet bij. Iedere lezer weet dat zinnen die uit meer dan vijftig woorden bestaan, het makkelijk doorlezen niet bevordert. Iedereen, behalve de auteur. Gebeurtenissen die weinig tot niets bijdragen aan de primaire verhaallijn halen de ziel uit het verhaal. Spanning wordt te weinig tot ontwikkeling gebracht in verhouding tot de grootte van het verhaal, bijna vijfhonderd pagina’s. Samengevat is In zijn macht een verhaal dat de diehard Ryan-fans niet zal enthousiasmeren. Of misschien raakt de chemie rond Jack Ryan wel een beetje uitgewerkt.

Cees
Cees