Header later stephen king
Header later stephen king
Recensies

Later van Stephen King: een verhaal dat onder je huid gaat zitten

Horrormeester Stephen King is wederom in zijn pen geklommen en heeft een nieuw thrillerverhaal voor zijn fans en boekenliefhebbers weten neer te zetten. King staat bekend om zijn realistische verhalen met een spannende en vervreemdende twist die de lezers vaak doet huiveren. Ook in dit boek is King daar goed in geslaagd. Later is een spookachtig verhaal waar niet alleen de levenden een rol spelen, maar waar ook de doden hun intrede doen.

Later geeft de lezer de mogelijkheid om door de ogen van Jamie Conklin te kijken die vanaf jongs af aan al dode mensen kan zien. Nadat mensen overlijden, blijven ze een paar dagen rondhangen op aarde voordat ze verdwijnen en verder gaan naar een onbekende plek. Tijdens die resterende dagen op aarde heeft Jamie de mogelijkheid om die mensen te zien en om met ze te praten. Het spotten van een dood persoon is echter niet altijd makkelijk, want het zijn geen doorzichtige geesten. Ze zien eruit als normale mensen, tenzij ze een gapend gat in hun hoofd hebben door een schotwond. Dan is het natuurlijk een ander verhaal…

Leren omgaan met zijn gave

Jamie heeft dan ook vanaf jongs af aan een trauma na het zien van een overreden fietser die een half opengespleten hoofd had. Die gebeurtenis blijft hem achtervolgen. Naarmate hij ouder wordt, leert hij echter met zijn gave om te gaan. Het wordt iets wat bij zijn dagelijks leven gaat horen. Jamie’s leven wordt echter op zijn kop gezet wanneer hij door een rechercheur van de politie betrokken wordt bij de klopjacht op een moordenaar. Wederom staat hij oog in oog met een overledene, maar deze geest is anders. Hij laat Jamie niet met rust en achtervolgt hem overal. Deze geest is helemaal niet van plan om weg te gaan.

Een fijne afwisseling

Het boek heet Later. Alles in het boek is daarop gefocust. Je wordt in het verhaal meegenomen door een oudere versie van Jamie, die het verhaal vanuit zijn perspectief aan de lezer vertelt. Het ene moment praat de oudere versie rechtstreeks tegen jou als lezer en het volgende moment neemt de jongere Jamie jou mee in zijn gedachten. Een fijne afwisseling die het verhaal een goede vaart geeft.

“En je hoeft immers niet bang te zijn dat hij je iets kan áándoen. Maar wist ik dat wel zeker? Terwijl ik daar in het donker lag, besefte ik dat dat niet zo was. Dat je dode mensen kunt zien wil nog niet zeggen dat je ze kent.”

Hele natuurlijke vertelvorm

Het hele verhaal van Jamie is gefocust op het woord ‘later’. Wanneer de oudere Jamie aan het woord is, gebruikt hij termen als ‘later’ en ‘dat zal je later nog te weten komen’. Uitspraken die niet geheel ongebruikelijk zijn wanneer je een verhaal aan iemand aan het vertellen bent. Je kunt immers niet alles in één keer vertellen. Alles op zijn tijd. De opbouw van het boek is dus in de vorm van een hele natuurlijke vertelvorm. Het is interessant om het op die manier te lezen en het geeft het verhaal ook iets onheilspellends, want je gaat je toch afvragen wat er later is gebeurd en wat je nog te horen gaat krijgen. Dit is een goede manier om de lezer vast te houden.

Krachtig boek

Later is een verhaal dat echt onder je huid gaat zitten. Enerzijds vanwege het feit dat het zich afspeelt in een realistische wereld met vervreemdende aspecten. Anderzijds, omdat je het gevoel hebt alsof de oudere Jamie het verhaal aan je vertelt terwijl hij tegenover je aan tafel zit met een dampende kop thee. Ondanks dat het geen superangstaanjagend boek is – tenzij je als de dood bent voor geesten – heeft de vertelwijze en het verhaal de kracht om je vast te houden en om je er nog lang over na te laten denken. Na het lezen ga je toch twee keer nadenken over de realiteit die voor jou vanzelfsprekend is. Wanneer dat gebeurt, dan weet je dat je een goed boek hebt gelezen!

Foto profiel CMS
Tessa Beijnon