Header recensie zonder gezicht
Header recensie zonder gezicht
Recensies

In Zonder gezicht van Robert Bryndza maakt Kate Marshall een vliegende start

De in Slowakije woonachtige, maar in Engeland geboren Robert Bryndza heeft afscheid genomen van Erika Foster; de vrouw die hem zoveel bekendheid bracht. Na zes even spannende als interessante verhalen, was het tijd voor iets anders. Zijn nieuwe schepping heet Kate Marshall, ooit een succesvol rechercheur maar nu werkzaam aan de universiteit van Ashdean waar ze colleges geeft aan studenten die criminologie studeren. Kate speelt de hoofdrol in het nieuwe boek: Zonder gezicht.

Peter Conway zit zijn straf uit in de Great Barwell, een gesloten inrichting voor levensgevaarlijke dissidenten. Conway staat ook bekend als de kannibaal van Nine Elms, een meedogenloze moordenaar van jonge meisjes. Hij doodde hen niet alleen maar zette ook nog een flinke beet in hun lichaam. Hij weet wie verantwoordelijk is voor zijn arrestatie en zint op wraak.

Als vijftien jaar later er onverwachts weer jonge meisje verdwijnen en hun lichaam verminkt worden teruggevonden, zijn er overeenkomsten met de kannibaal van Nine Elms. Alleen zit hij nog opgesloten. Inspecteur Varia Campbell en collega John Mercy staan voor een groot raadsel en vragen zich af of er een copycat aan het werk is; een fan van de kannibaal.

''Zijn bleke huid blonk van het zweet en ondanks zijn goede bouw en lengte leek hij een wild beest.''

Een ijzersterk plot

Wie eerder iets van Bryndza heeft gelezen weet dat hij als geen ander een ijzersterk plot op kan zetten. In Zonder gezicht springt hij tussen tijdlijnen heen en weer om de aanleiding van zijn vertrekpunt in de tegenwoordige tijd op zeer expliciete wijze aan het papier toe te vertrouwen. Voor lezers is het meer dan duidelijk wat er destijds is gebeurd en de auteur weet zich gesterkt door de kennis en kunde van Kate Marshall. Met perspectiefwisselingen die informatie verschaffen over het doen en laten van meerdere kampen, krijgt de lezer een bevoorrechte positie; het ontstaan van plannen waar een tegenpartij geen enkele weet van heeft. Het doseren van angst en laten ontstaan van levensgevaarlijke situaties zijn elementen die je aan Bryndza kunt toevertrouwen. Hij zal er altijd iets interessants van maken.

Subliem eerste deel

Met dit eerste deel in de serie rond Kate Marshall heeft Bryndza een ijzersterke basis neergelegd. In een magnifieke flashback die de hele tijdsduur zindert van de spanning, introduceert hij zijn protagonist op sublieme wijze. Het is zo indrukwekkend en nadrukkelijk neergezet dat er geen lezer is voor wie het niet duidelijk zal zijn welke erfenis uit het verleden zijn belangrijkste personage met zich meedraagt. Met daarnaast diverse controversiële karakters die het geheel kleuren tot een bonte schakering welke uiteindelijk tot een smaakvolle eenheid samenvloeien. Zonder dat er cliffhangers zijn achtergelaten, zullen lezers reikhalzend uitzien naar nieuwe ontwikkelingen in het kwetsbare leven van de inmiddels in vele harten gesloten Kate Marshall.

Complimenten voor de auteur

Concluderend kan worden gesteld dat Bryndza een explosieve start heeft gegeven aan zijn nieuwe sequel wat verdere reclame overbodig maakt. Zonder gezicht lezen zal het laten liggen van de volgende delen onmogelijk laten zijn. Complimenten voor de auteur zijn volledig terecht. Dat het hem lukt om met dit eerste avontuur zoveel lezers te enthousiasmeren is veelbelovend voor de toekomst. En nu nog de diepte in met deze protagonist…

Cees
Cees