Header het geschenk
Header het geschenk
Recensies

Het geschenk van Sebastian Fitzek: kneder en masseur van menselijke grijze cellen...

Niet alleen het grondgebied van Duitsland is groter dan Nederland maar ook de naam Sebastian Fitzek wordt bij onze oosterburen met grotere letters geschreven dan in Nederland. Daar wordt hij op handen gedragen en worden zijn boeken verslonden en uiteindelijk stuk gelezen. Toch is het lezen van een eerste Fitzek-thriller doorgaans meer dan voldoende om ook in ons land aan zijn psychologische thrillers verslingerd te raken. Het laatstverschenen boek, Het geschenk, van deze hersenen-manipulerende auteur, zal zeker voldoende zijn om zijn eerder werk te gaan lezen dat inmiddels het dozijn overschrijdt.

Milan Berg heeft een getormenteerde jeugd achter zich liggen waar hij zelf weinig tot geen herinneringen aan heeft. Erover lezen is voor hem ook een probleem want Milan is analfabeet. Met veel trucs heeft hij dat weten te maskeren en nu, als volwassen man, leeft hij het leven zover het zijn handicap toelaat. Zijn aandacht wordt gevestigd op een klein meisje dat achter in een auto zit en met een angstig gezicht een briefje tegen het raam drukt. De tekst lezen is uitgesloten maar de uitdrukking op het gezicht spreekt voor zich, dit meisje is in groot gevaar! Milan is vastbesloten haar te helpen en probeert de auto te volgen en zo achter het adres van het meisje te komen om hulp te kunnen bieden. Het is de start van een rollercoaster waarin Milan net zoveel heen en weer als voor- en achteruit wordt geslingerd.

Sterk plot

De plot van Het geschenk ontwikkelt zich razendsnel. Milan maakt in een American diner-restaurant kennis met Andra Sturm die daar als bedienster werkzaam is. Ze besluiten samen op te trekken en op zoek te gaan naar Zoe, het meisje dat Milan in de auto zag zitten. Die zoektocht brengt hun naar een oude villa die totaal is vervallen en nu meer op een ruïne lijkt.

Terug in het restaurant wordt Milan door een oude man verrast die hem een potje met pillen voor zet met het gesproken advies ze in te nemen waardoor hij weer zou kunnen lezen.

Uiteindelijk brengt de zoektocht van Milan hem weer van Berlijn terug naar het, aan de Oostzee gelegen, eiland Rügen. De streek waar hij is opgegroeid. Soms denkt de aan geheugenverlies lijdende Milan in zijn zoektocht tegen dingen aan te lopen en mensen te ontmoeten die hij zich ook weet te herinneren uit een ver verleden maar verder geen plaats kan geven.

‘Hij wilde haar halsslagader dichtdrukken, net zolang tot de zuurstoftoevoer helemaal geblokkeerd was’

Meesterlijk

Fitzek gaat in dit verhaal volledig los. Sterk op het gevoel spelend van zijn lezers weet hij ze keer op keer te misleiden. Zijn timing is tot het niveau ‘feilloos’ gegroeid dat zich met regelmaat laat zien door op het juiste moment een scene af te kappen en de geest van zijn lezers ieder akkoord vorm te laten geven. Gecombineerd met sterk beschreven personages leidt dit tot even sterke beïnvloeding van het voorstellingsvermogen van lezers. Folteringen, onderdrukking en bedreiging zijn maar een paar van de terugkerende weerzinwekkende handelingen waar Fitzek goed in is. Met een indringende schrijfstijl die het best als ‘vinnig’ is te kenmerken, leidt het tot eindeloos doorlezen dat af en toe dwingt tot slikken. En dan niet om een smakelijke bonbon te kunnen proeven maar een brok die plotseling een uitweg naar boven zoekt, weer terug in de maag te commanderen. Dit alles vindt zijn voltooiing als aan het einde van de rit alle losse stukjes tot een overzichtelijk geheel te vormen zijn en de logica het overneemt. Maar tot dat moment weet de auteur zijn lezers met een breed palet aan psychologische spelletjes, die in alle ernst veel leed hebben berokkend, te vermaken.

Pak het geschenk uit

Samengevat is Het geschenk een sterk psychologisch beladen verhaal waarin naast het geestelijke leed ook fysieke pijn de lezer in vervoering brengt. Dat traject is allemaal bedoeld als opmaat naar een verrassende laatste wending die alles in een ander perspectief weet te plaatsen en volledig verrast. Maar dat is eigen aan een geschenk, meestal zit onder de verpakking wel een verrassing voor de uitpakker, in dit geval dus de lezer…

Cees
Cees