Stanley
Stanley
Recensies

Stanley Hillis van Denise Mosbach grijpt je direct en laat je niet meer los

De misdaad thriller Stanley Hillis van Denise Mosbach gaat over het mysterie rondom de moord op Stanley Hillis, oftewel De Ouwe en zijn spraakmakende, bizarre leven als topcrimineel. Dat de moord op Hillis onder toeziend oog van justitie plaatsvond en dat de daders op kinderlijk eenvoudige wijze konden ontsnappen, maakte de mythe rondom hem alleen maar groter.

Op 21 februari 2011 wordt er in Amsterdam een aanslag gepleegd op topcrimineel Stanley Marshall Hillis. Hij overleeft het niet. Hillis, volgens ingewijden Neerlands capo di tutti capi, was de grote man van onze poldermaffia. Hij werd verdacht van afpersing, witwassen, moord, drugs- én wapenhandel. Toch lukte het justitie nooit hem voor meer dan 'alleen maar' een paar bankovervallen te veroordelen, en zelfs dan wist hij nog keer op keer op onnavolgbare wijze uit de gevangenis te ontsnappen.

De geschiedenis achter deze crimineel

Denise Mosbach begint haar biografie met de scène van zijn liquidatie. Door de verhalende schrijfstijl lijkt het alsof je aan een roman of een normale thriller begint. Daarna volgt het boek zijn levensloop vanaf het begin met de ontmoeting tussen zijn ouders. Het gaat van Hillis zijn geboorte, het verloop van zijn jeugd, het begin van de bankovervallen tot het dealen van drugs en wapens. Van liquidaties werd Hillis wel verdacht, maar hij is er nooit veroordeeld.

De eeuwige verdachte

Justitie zat Hillis sinds de jaren negentig al achterna voor witwassen, afpersen, moord, handel in wapens en drugs. Ze hebben hem nooit ergens voor kunnen arresteren. Het loopt als een rode draad door het leven van Hillis: altijd de grote verdachte, nooit gepakt. De meeste criminelen die in het boek voorkomen, kent iedereen al van naam of hebben stuk voor stuk een eigen boek geschreven. Een groot deel van het boek gaat over Holleeder. De informatie over deze beruchte man kent iedereen waarschijnlijk wel. Nu worden de vele liquidaties verteld met Hillis in de hoofdrol van het verhaal. Ook de verhouding tussen Holleeder, Soerel en Hilles is een belangrijk onderwerp.

Speculaties

Over zijn dood gaan allerlei verhalen en speculaties. Was hij een snitch, waren het boze Colombianen, was het een staatsliquidatie? Mosbach legt alle opties uit, met voor- en tegenargumenten. Waarschijnlijk zullen we de waarheid nooit weten. Sommige stukken lijken meer fictie dan op een biografie. Zijn ontsnapping uit de Bijlmerbajes wordt geschreven vanuit zijn perspectief. Met erbij hoe hij zich voelde en dat hij een kloppend hart had. Iets wat Denise Mosbach, neem ik aan, niet kan weten. Toch leest dit misdaad exemplaar fijn en spannend. Door alle namen die genoemd worden, de ene keer volledig, de andere keer alleen de voor- of achternaam en dan weer een bijnaam, raak je wel eens in de war. Je moet blijven opletten.

Televisieserie

De televisieserie over Stanley Hillis die laatst is uitgezonden, is gebaseerd op dit boek. Wanneer je deze serie goed vond, is dit boek een mooie toevoeging. Het is interessant om ook alle achtergrondinformatie te lezen. Het boek is in 2016 al uitgegeven en nu aangevuld met de informatie over de processen van de afgelopen jaren zodat het weer helemaal up-to-date is. Zeker weten het lezen waard!

Foto Nadine
Nadine