Header recensie waterland
Header recensie waterland
Recensies

Waterland van Suzanne Vermeer is een leuke opvolger van Souvenir

Normaal gesproken brengt Suzanne Vermeer elk jaar een zomerthriller en een winterthriller uit, maar dit jaar is er naast de reguliere zomerthriller nog een minithriller uitgekomen. Eerder schreef ik al een recensie over de zomerthriller Souvenir en nu mocht ik ook de minithriller Waterland recenseren.

In Souvenir boekten Nienke en haar moeder een bed & breakfast in Italië bij Nederlandse eigenaren; Claudette en Bas. Waterland vertelt het verhaal van Claudette. Ze is niet wie ze zegt te zijn. Ze is niet alleen naar Italië gegaan om haar droom waar te maken, maar ook om haar verleden te ontvluchten. Zelfs haar eigen man weet niet wie ze werkelijk is. Maar als je iets te verbergen hebt, haalt dat verleden je ooit weer in. Als Claudette een dreigmail krijgt van iemand van vroeger, staat ze voor de keuze: de mail verwijderen en haar kop in het zand steken of actie ondernemen. En kan ze dit allemaal verborgen houden voor haar man? Claudette staat voor een duivels dilemma.

Minithriller

Omdat Waterland eigenlijk een aanvulling is op het verhaal in Souvenir, is het maar een dun boekje. Het wordt niet voor niets een minithriller genoemd. Het is ongeveer de helft zo dun als een normale Suzanne Vermeer. Ook is het redelijk snel na Souvenir uitgekomen, zodat lezers zich de personages nog kunnen herinneren. Hoewel het verhaal wel aardig is, is het ook vrij voorspelbaar. Als je weleens een thriller hebt gelezen, zie je al van mijlenver aankomen hoe het plot zich ontwikkelt en wie de dader is. En net als in eerdere boeken van Suzanne Vermeer is de dialoog nog steeds onnatuurlijk. Welke 16-jarige zegt nou dat ze zich "niet zo senang" voelt?

Personages

Ook zit er weinig diepgang in de personages. Je leert ze niet zo goed kennen. Het zijn oppervlakkige karakters die puur als pionnen dienen om het verhaal te vertellen. Daardoor kun je je als lezer moeilijk met ze identificeren of sympathie voor ze opbrengen. Voor mij doet dat afbreuk aan de leeservaring, omdat een verhaal nóg beter wordt als je meeleeft met de personages. Bij Waterland is dat dus niet echt het geval, helaas.

Aardig vermaak

Volgens mij is Waterland vrij snel geschreven zodat er nog iets uitgebracht kon worden voor in de zomer. Het is best een leuk boek, maar verwacht geen hoogstaande thriller met een ingewikkeld plot. Waterland is prima als je zin hebt in een paar uurtjes vermaak of een boek zoekt dat makkelijk weg te lezen is.

Silvie
Silvie