Header zilveren vleugels
Header zilveren vleugels
Recensies

Zilveren vleugels van Camilla Läckberg: "Psychologische thriller die je niet meer weglegt"

Zilveren vleugels is het vervolg op Gouden kooi van Camilla Läckberg, waarin we kennismaakten met Faye. Ze was getrouwd met een man die haar op allerlei vlakken misbruikte en samen hadden ze een dochter. Zilveren vleugels pakt het verhaal weer op waar Gouden kooi was gestopt. Je kunt het boek prima apart lezen, want het verhaal van Gouden kooi wordt beknopt uitgelegd waar dat relevant is, maar het is natuurlijk leuker om ze wel beide te lezen.

Verhaal

Faye is er na een groot familiedrama weer bovenop en heeft het zelfs tot de rijkste zakenvrouw van Zweden geschopt. Ze is weer verliefd en niets lijkt haar geluk meer in de weg te staan. Totdat ze ontdekt dat iemand in razend tempo alle aandelen van haar bedrijf aan het opkopen is, waardoor ze haar bedrijf kwijtraakt. Is dit iemand uit haar verleden die wraak wil nemen of heeft Faye nieuwe vijanden gemaakt?

Sterke personages

Hoewel het verhaal spannend is met een klassiek whodunnit-element, draait het in Zilveren vleugels vooral om de ontwikkeling van de personages. De nadruk ligt dan ook niet zozeer op de actie, maar om het gevoelsleven van Faye. Het is dan ook niet voor niets een psychologische thriller. Je komt als lezer te weten hoe ze is geworden zoals ze nu is, inclusief flashbacks naar haar jeugd, die op z'n zachtst gezegd niet zo prettig was. Ook als je Gouden kooi niet hebt gelezen, begrijp je heel goed hoe het komt dat Faye zo'n sterke vrouw is en zo succesvol is met haar bedrijf. Ze laat zich namelijk haar hele leven al door niets of niemand tegenhouden. Het centrale thema in haar leven is wraak, terwijl ze eigenlijk niets liever wil dan een rustig gezinsleven leiden. Zal dat haar lukken?

Onderhuidse spanning

De kracht van Läckberg is dat ze heel goed onderhuidse spanning weet te creëren. In Zilveren vleugels vind je geen spectaculaire achtervolgingen, maar wel veel alles-of-niets-momenten. Ook ben je als lezer niet alwetend, wat het verhaal extra spannend maakt. Je weet namelijk wel dat Faye ergens mee bezig is, maar wat precies en waarom, daar kom je later pas achter. Dit is echt zo'n boek waarbij de puzzelstukjes op het einde in elkaar vallen. Overigens mogen ook de nodige seksscènes niet ontbreken in Zilveren vleugels. Ik vind ze zelf overbodig, maar het maakt het beeld van hoe Faye in elkaar zit wel wat completer.

Een derde deel?

Het is leuk als een spannend verhaal een eind goed, al goed-einde heeft, maar soms past het beter bij het verhaal om een cliffhanger te hebben. Fayes leven is verre van rustig, want dat past niet bij haar. En dus zal het je niet verbazen dat het boek eindigt met een enorme cliffhanger. Toen Gouden kooi uitkwam, werd aangekondigd dat het een tweeluik zou worden, dus dat zou betekenen dat Fayes verhaal hier eindigt? Ik ben benieuwd of het hier werkelijk bij blijft.

Wil je meer lezen van Camilla Läckberg?

Gouden kooi header

Wil je meer lezen van Camilla Läckberg?

Ben je benieuwd naar haar boek Gouden kooi? Lees dan snel onze recensie!


Silvie
Silvie