Boek Tong
Literaire romans

Tong: “Bedrog voor fijnproevers”

Chong Chiwon runt een goedlopende kookschool in haar prachtige keuken, speciaal voor haar ontworpen door haar vriend. Maar als zij hem op een dag in bed betrapt met een beroemd ex-model dat kooklessen bij haar volgt verandert alles. Hij verlaat haar en ze zinkt weg in een diepe depressie. Zelfs van koken en eten kan ze niet meer genieten en ze sluit haar kookschool. Haar enige troost is de hond die na de scheiding bij haar achterblijft, maar ook voor hem kan ze niet goed zorgen. Chong besluit haar baan terug te vragen bij het Italiaanse restaurant waar ze alles heeft geleerd over koken. Langzaam maar zeker bouwt ze door haar werk, en met hulp van haar chef-kok en haar beste vriendin, haar leven weer op en vindt ze het genot terug in eten.

Maar dan…
Toch is Chong nog verre van gelukkig. Wanneer ze in een tijdschrift een reportage leest over het beroemde ex-model dat een kookschool gaat beginnen, ontworpen door haar nieuwe grote liefde, de ex van Chong dus, knapt er iets. Chong is uit op wraak en zet daarbij de middelen in die zij het beste kent.

Smelt op je tong?
Wie een vlot geschreven feelgood roman verwacht met een charmant hoofdpersonage dat op een hilarische manier wraak neemt op haar ex, komt met Tong bedrogen uit. Je krijgt een duistere, literaire roman geserveerd waarvan je de ‘heldin’ af en toe met haar hoofd in haar eigen soeppan wil duwen. Kom op meid, get a grip! Het bijzondere van dit boek is dat de emoties van Chong volledig verweven zijn met haar passie voor koken en hoe zij smaken en ingrediënten ervaart. Al haar gevoelens en de observaties van andere mensen worden vergeleken met recepten en de bereidingswijzen van speciale gerechten.

Eén grote culinaire trip
Tong staat bol van complexe relaties en situaties. Jo Kyung-Ran heeft met haar originele schrijfstijl een buitengewoon apart boek afgeleverd. Heb je wel eens een Koreaanse film gezien? Tong is bij tijd en wijle net zo intens en surrealistisch. De beloofde vlijmscherpe wraak die het hele boek op de achtergrond suddert, komt pas op het laatst tot een ietwat teleurstellende climax. Maar dat geeft niet, want ondertussen heb je al genoten van één grote culinaire trip. Een beetje vreemd, maar wel lekker.

Tong is ook te lezen in Kobo Plus.