Tot Stof
Literaire thrillers

Tot Stof: "Een stevig debut van Weber"

Historische thriller over de Tweede Wereldoorlog

Pseudoniem
Felix Weber debuteert met Tot Stof. Hij heeft eerder al onder zijn eigen naam een vijftal boeken geschreven waar hij prijzen mee heeft gewonnen. Onder het pseudoniem Felix Weber is het tijd voor een nieuwe start. Tot Stof is een historische thriller over de verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog.

Tot Stof
Het is 1949. De oorlog is voorbij, maar niet voor Siem Coburg. Siem heeft zich na de oorlog teruggetrokken op zijn afgelegen woonboot, waar hij rouwt om zijn geliefde Rosa. Hij wil met niemand meer iets te maken hebben, tot zijn zus bij hem komt met een boodschap van de boer, Tammens, die hem in de oorlog heeft gered. Omdat hij bij de man in het krijt staat, besluit hij deze toch op te zoeken. Siebold, de kleinzoon van Tammens, is onder verdachte omstandigheden gestorven, terwijl hij verbleef bij de broeders van Sint Norbertus een internaat voor geestelijke en gehandicapte kinderen. Tammens hoopt dat Siem voor hem op onderzoek uitgaat en Coburg gaat op pad naar Limburg. Eenmaal aangekomen in Wercke blijkt er meer aan de hand te zijn het op internaat. Het gesnuffel van de nieuwkomer wordt niet door iedereen gewaardeerd. Siem Coburg trekt zich hier niets van aan en zet alles op alles om achter de waarheid van de dood van de kleine Siebold te komen.

Boek over de oorlog
Een boek over de oorlog, ik zal eerlijk bekennen, daar word ik persoonlijk niet heel warm van. Er is iets met die boeken wat mij de rillingen bezorgd. Maar Tot Stof, heeft iets wat mij nieuwsgierig maakt. De omslag is aandoenlijk, de kleine jongen alleen in het weidse landschap. Het maakt mij nieuwsgierig en na het lezen van de achterflap ben ik om: dit boek ga ik lezen. De mysterieuze omschrijving van Weber over het internaat Sint Norbertus heeft iets wat mijn fantasie triggert.

Klooster

Weber zet een stevig debuut neer

Opmerkelijke schrijfstijl
De schrijfstijl van Weber is erg opmerkelijk te noemen. De zinnen lopen erg mooi in elkaar over en de beeldende schrijfwijze maken inleven in het verhaal heel prettig. Het klooster geeft mij al vrij snel een naar gevoel. Weber laat zich hier van zijn beste kant zien. De omgeving wordt in het verhaal erg filmische beschreven waardoor je een goed beeld krijgt van de setting. Hierdoor raak ik wel steeds nieuwsgieriger welke schrijver achter het pseudoniem Felix Weber schuilt. Ik herken nog niet echt een schrijfstijl van een al eerder gelezen boek.

Stevig debuut
Met Tot Stof zet Weber een enorm stevig debuut neer. Je proeft heel duidelijk de macht van de broeders in die tijd en de onmacht van de omgeving en de bewoners van het internaat. Ook de naweeën van de oorlog worden ijzersterk beschreven. Coburg en Broeder Felix verwerken beide hun eigen trauma`s opgelopen tijdens de oorlog en je merkt aan alles tijdens het lezen dat de schrijver weet waar hij over schrijft. De sfeer is goed te tussen de regels door.

Verleden en heden
Wat jammer is en wat het lezen soms een beetje lastig maakt, is dat er boven de hoofdstukken niet aangegeven wordt in welke tijd je je bevindt. Het is soms even zoeken of je nu in het heden of in het verleden aan het lezen bent. Maar wanneer je even verder leest in een hoofdstuk wordt dit al gauw goed gemaakt. Al was een korte aanduiding prettiger geweest.

Extra dimensie
De doorzettingskracht van Siem Coburg en zijn liefde voor Rosa en bepaalde broeders in het Internaat geven het boek een extra dimensie. De nagelaten sporen verduidelijken het verhaal en maken het af. Hierdoor raak je als lezer nog meer onder de indruk van het verhaal, en je sluit het boek met een zucht van ontroering.

Moon
Moon