Hoe dan
Hoe dan
Recensies

Hoe dan? van Randall Munroe zit vol verrassende onderzoeken met een sterk verhaal

Avondrood, regen in de sloot? Of was dat met ochtendrood… Dankzij Hoe dan? van Randall Munroe vergeet je dit nooit meer. Munroe legt haarfijn uit waarom het logisch is dat ochtendrood, regen in de sloot brengt. Bij iedere taak of vraagstuk heb je een juiste manier van aanpakken, een verkeerde manier van aanpakken en een ontzettend bizarre manier van aanpakken. Over deze derde – en vreemde – manier van aanpakken is Hoe dan? geschreven. Een bundeltje vol onpraktisch advies voor van alles en nog wat.

‘Bizarre wetenschappelijke adviezen voor alledaagse problemen’ heeft uitgever Spectrum op de cover gezet. Dat is ook wel een beetje zo, maar het gaat Munroe helemaal niet om bizarre adviezen volgens mij. Ik heb sterk de indruk dat hij wetenschappelijke onderzoeken op een humoristische manier onder de aandacht wil brengen. Neem als voorbeeld de avondrood omschrijving. Deze wordt gelinkt aan het beschrijven van weerstomstandigheden. Op korte termijn is dit redelijk makkelijk. Over een uur is de weersverwachting gelijk aan nu, tenzij je een reeks zwarte wolken ziet naderen. Op de lange termijn wordt dit moeilijker. Over een jaar kan het weer ongeveer hetzelfde zijn als nu maar daar tussenin wordt het moeilijker. We streven steeds meer naar precisie en dat is niet altijd even makkelijk.

Verrassende onderzoeken

Zo kwam Munroe vast het verhaal tegen dat er vermoedelijk maar één piraat is geweest die een schat begroef (een dag voordat hij zich moest verantwoorden voor de rechter). Juist dat leidt naar een mooi verhaal over hoe je het best een begraven schat kunt vinden. En de formule afstand = snelheid / valversnelling heeft de auteur naar de vraag geleid hoe je een rivier overspringt, maar ook of er andere manieren zijn om het wereldrecord hoogspringen te verbreken. Zou een turner tijdens een vrije kuur op de mat met al die salto’s en halve draaien niet veel hoger komen? Ook interessant: hoe vind je een nieuwe vriend? Kom je die zomaar tegen? Mocht je drastisch op zoek zijn, ga dan naar een vol stadion. Tip van de dag: niet in Canada want daar is de kans dat je iemand tegenkomt 1 op 2,5 dagen. Vrienden maken doe je het beste op school, werk en de sportclub. Dus, succes!

Hoe dan? Is voor mij een prachtige omdraaiing van een werkwijze. De verrassende onderzoeken en sterke verhalen zijn in een andere setting gezet en zeker een aanrader. Een hartstikke leuke manier om wetenschap aan de man te brengen.

Author Category Rubriek Image Copy
Harrie