De middeleeuwen: een donkere periode waarin geweld regeert en mannen de samenleving domineren. Vrouwen komen er amper aan te pas, zo luidt het cliché. Dit boek brengt een ander verhaal. 'Wijven', het middeleeuwse woord voor vrouwen, zijn de hoofdpersonages. In de Lage Landen hadden vrouwen veel rechten, die ze gebruikten om handel te drijven, hun mening te verkondigen en hun wil door te drukken.
Verassend beeld
Wijvenwereld hangt een verrassend beeld op van de late middeleeuwen (1250 – 1550). De auteurs Jelle Haemers, Andrea Bardyn en Chanelle Delameillieure gaan op zoek naar vrouwen die protesteerden, trouwden, vrijden en werkten. Dit boek laat rijke onderneemsters, ambachtsvrouwen, begijnen, criminelen, prostituees en nog veel meer aan het woord, en richt zijn schijnwerpers dus op een wonderlijke "wijvenwereld'.
Rijkelijk versierd
Bij het zien van de prachtig versierde letters op de cover van Wijvenwereld krijg je meteen het gevoel dat je een boek over de middeleeuwen gaat lezen. De tijd waarin men veel aandacht besteedde aan het schrijven van een tekst waarvan de eerste letter op de eerste pagina vaak rijkelijk versierd was.
Genuanceerd
Wijvenwereld van Jelle Haemers, Andrea Bardyn en Chanelle Delameillieure geeft een uniek kijkje in de wereld van vrouwen tijdens de middeleeuwen. Waar men vaak over die tijd schrijft dat het voor vrouwen allerminst een leuke tijd was, blijkt het toch genuanceerder te liggen.
Tijdsbeeld
Het boek geeft een mooi tijdsbeeld van hoe vrouwen in die tijd handel dreven, hoe belangrijk het vangnet van familie voor kinderen was, dat als het moest, vrouwen een rechtszaak tegen hun man en anderen aanspanden. Maar ook hoe het leven was als ze weduwe werden, hoe ze opkwamen voor zichzelf, hoe het leven als alleenstaande vrouw met kinderen was, wat het schoonheidsideaal in die tijd en waarom sommige vrouwen soms bewust vrijgezel bleven. Ook al werden ze in die tijd niet helemaal gelijk behandeld, toch konden en mochten ze veel, al dan niet onder toezicht.
Het verschil tussen man en vrouw
Je moet je wel in het tijdsbeeld verplaatsen. Dat wat toen heel normaal was, is nu vaak ondenkbaar. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat de man verantwoordelijk was voor zijn vrouw bij alles wat ze deed. Bij andere dingen kan je je afvragen of er heden ten dage wel wat is veranderd, zoals bijvoorbeeld het verschil in loon tussen man en vrouw.
Anekdotes
Wijvenwereld van Jelle Haemers, Andrea Bardyn & Chanelle Delameillieure laat dankzij de anekdotes zien dat de vrouwen in de middeleeuwen vaak moediger, slimmer, sterker en mondiger waren dan tot heden toe werd gedacht.