Header recensie vergif jennifer donnelly
Header recensie vergif jennifer donnelly
Recensies

Vergif van Jennifer Donnelly giet Sneeuwwitje in een nieuw, feministisch jasje

Na het grote succes van Stiefzus, waarin Jennifer Donnelly het sprookje Assepoester onder handen neemt, is het nu de beurt aan het sprookje Sneeuwwitje. In Vergif neemt het sprookje een volledig andere wending, met meer fantasy-elementen en een feministische touch.

Sophie leeft als prinses in het koninkrijk van De Groenlanden, waar haar stiefmoeder als koningin regeert. Op de dag dat Sophie 18 jaar zal worden, wordt de kroon aan haar overgedragen en wordt zij de rechtmatige heerser. Maar de koningin heeft andere plannen.. Zij vindt Sophie veel te zachtaardig en te lief om een koningin te zijn. Ze bedenkt een plannetje om Sophie uit de weg te ruimen. De koningin geeft een jager de opdracht om Sophie te vermoorden en haar hart mee te nemen naar het paleis. Die poging mislukt echter, maar het vuur in Sophie voor de troon laait op. Sophie zal strijden voor haar land, met behulp van onder andere zeven kleine mannetjes en een droomprins.

Voorspelbaar

Vergif draait volledig rond Sophie, de prachtige prinses die goed en zachtaardig is. Aan het begin van het verhaal is Sophie heel naïef en neemt ze veel verkeerde beslissingen. Dat zorgt ervoor dat het verhaal heel voorspelbaar is en dat je als lezer weleens met je ogen aan het rollen bent: ‘Is ze daar nu alwéér ingetrapt?’ Gelukkig verbetert dat sterk vanaf de tweede helft van het boek. Sophie groeit en bloeit als personage en meer en meer gaat ze tonen hoe sterk ze is en waartoe ze in staat is, ook zonder hulp van anderen. Die feministische twist aan het sprookje is origineel en fijn om te lezen. Jonge meisjes (en jongens natuurlijk ook!) zullen ongetwijfeld smullen van Vergif om die reden!

“Er was eens, altijd en voor eeuwig, een meisje dat het Duisterwold in reed. Haar lippen waren rood als rijpe kersen, haar huid was zacht als pas gevallen sneeuw, haar haar was donker als de nacht.”

Filmisch

Jennifer Donnelly kan erg vlot en beeldend schrijven. Je ziet de gebeurtenissen zo voor je ogen gebeuren, en ook alle monsters en plaatsen die beschreven worden zijn erg goed weergegeven. Zo’n schrijfstijl is ideaal voor lezers van Young Adult-boeken, waar dit boek op gericht is. In het hele boek wordt toegewerkt naar een epische finale, je voelt de spanning opbouwen…. en die finale is erg goed gelukt! Met een gerust en blij gevoel kan je het boek sluiten en nog nagenieten van de moraal en de lessen die je uit het boek kon trekken.

Leuke YA fantasy

Vergif van Jennifer Donnelly is een leuke YA fantasy waarin het sprookje Sneeuwwitje een feministische twist heeft gekregen. De vlotte, beeldende schrijfstijl zorgt voor een fijne leeservaring. Hoewel het boek aanvankelijk wat voorspelbaar is, wordt dat beter richting het einde van het boek.