Minor
Literaire romans

Undermajordomo Minor is een duizelingwekkend Europees sprookje

Ik ben Tim van den Hoed, productspecialist Engelstalige boeken bij bol.com. Maandelijks recenseer ik een (nieuw) literair boek om je te inspireren en kennis te laten maken met van oorsprong Engelstalige auteurs. Deze keer is dat Undermajordomo Minor van Patrick deWitt.

Over het boek
Undermajordomo Minor is een duizelingwekkend Europees sprookje dat zich afspeelt in de 19e eeuw. De hoofdpersoon, Lucy Minor, is een pathologische leugenaar en verlaat zijn geboortedorp Bury na een bijna dood ervaring en een liefdesbreuk. Zijn moeder lijkt dat niet heel erg te vinden, evenmin de rest van Bury. Op zoek naar een beter leven komt hij terecht in een reusachtig kasteel, eigendom van de Baron Von Aux. Daar wordt hij de assistent van Mr Olderglough, de majordomo (kasteelbeheerder).

Patrick deWitt
The Sisters Brothers, de tweede roman van de Canadese schrijver, werd in 2011 genomineerd voor de prestigieuze Man Booker Prize. Net als in The Sisters Brothers is Undermajordomo Minor doordrenkt van zwarte humor. Snoeiharde scenes die je doen glimlachen. Absurdistische situaties die ongemakkelijk aandoen en ook vertederend zijn. DeWitt weet altijd meerdere snaren te raken.

Lucy Minor
Lucy Minor is eigenlijk een ontzettend vervelend ventje die willens en wetens mensen op het verkeerde been zet om er zelf beter van te worden. En toch wil je hem helpen en vind je hem stiekem sympathiek. Omdat hij zo hopeloos onhandig is. Zo probeert hij twee treinreizigers wijs te maken dat hij twee zakkenrollers heeft overmeesterd, niet beseffende dat het de zakkenrollers zelf zijn die hij probeert te imponeren.
Na deze ontmoeting met Memel en Mewe (de zakkenrollers – vader en zoon) die wonen in het stadje waar Lucy gaat werken, barst Undermajordomo Minor uit in een explosie van fantasie. Gekke namen, bizarre situaties, onverwachte wendingen en hilarische dialogen, zoals wanneer Lucy zijn pijp terugvraagt die Memel heeft gejat. Later herhaalt dit tafereel zich nog een aantal keer als Memel keer op keer Lucy’s pijp jat. Waarna Lucy uiteindelijk besluit dat hij pijproken eigenlijk vies vindt.

Aangrijpend liefdesverhaal
Undermajordomo Minor is behalve absurdistisch ook een aangrijpend liefdesverhaal. Lucy wordt smoorverliefd op Klara. De idyllische liefdesscenes doen vertederen. En later, in minder goede tijden, is daar de beklemmende melancholie: “There was a sadness about Klara, and Lucy was more than a little intimidated by it. The sadness was buried but existed in her every movement […] the way her eyes were drawn to the open spaces, as though in search of something familiar; or possibly something new, unknown.”

Als een film
Patrick deWitt wordt door zijn uitgever Granta Books vergeleken met de Amerikaanse regisseur Wes Anderson (Moonrise Kingdom, The Grand Budapest Hotel), een treffende vergelijking in meerdere opzichten. Undermajordomo Minor leest als het kijken van een film. Een film die je meevoert naar een wereld waarin een ratten-etende aristocraat met liefdesverdriet helemaal niet gek is.