Interview Fijnproever Header
Interviews

Ria Loohuizen: "Je kunt zo verbaasd zijn over de rijkdom van de natuur"

Nooit eerder waren wij als mens zó ver verwijderd van ons eten als nu. Japanse sushi wordt bezorgd tot aan de voordeur; in de supermarkt liggen avocado’s uit Peru verpakt in cellofaan met een sticker ‘eetrijp’ erop in de schappen. Ria Loohuizen zoekt het liever dichtbij huis en doet er nog moeite voor. Samen met de auteur van het boek De wandelende fijnproever ga ik terug naar waar ons eten van oorsprong vandaan komt: de omringende natuur.

Levenswerk

Vanuit Amsterdam neem ik de trein naar Assen, waar Ria me oppikt om in het stroomdal van de Drentsche Aa te gaan wildplukken. ‘Hier ben ik ruim dertig jaar geleden begonnen,’ vertelt Ria. ‘Samen met vriend en paddenstoelengoeroe Jur Evenhuis.’ Sindsdien schrijft ze boeken over wildplukken. De wandelende fijnproever is haar elfde boek. Het is een prachtig handboek voor het verzamelen en bereiden van wilde planten, bloemen, noten, vruchten, paddenstoelen en wieren. ‘Een soort bundeling van al mijn kennis.’

Ria Loohuizen over de jeneverbes

Vier delen

Ria’s boek bestaat uit vier delen: Bomen, struiken en hun vruchten, Planten en bloemen, Paddenstoelen en Wieren en zilte vruchten. Omdat het paddenstoelenseizoen nog in aantocht is en er in Drenthe geen wieren en zilte vruchten zijn, gaan we vandaag alleen op zoek naar wilde producten uit de eerste twee delen van het boek. Ik heb mijn bergschoenen aangetrokken, maar al snel blijkt, dat we niet ver hoeven te lopen om in levenden lijve te vinden wat Ria in haar boek beschreven heeft.

"Wildplukken geeft een adrenaline kick, merk ik - telkens als Ria iets vindt waarover ik eerder heb gelezen in haar boek. Het lijkt een beetje op jagen, alleen dan is het vegan."

De wandeling

Beginpunt is Músarrindill aan de Drentsche Aa, waar Jur zomerhuizen verhuurt. Vijf stappen van de voordeur plukt Riablaadjes van een grote groene plant, die de vorm van ganzenpoten hebben. ‘Melde,’ vertelt ze. ‘Dat wordt ook wel ganzenvoet genoemd. Lekker om omelet of frittata mee te maken.’ In een straal van twintig meter vinden we paardenbloem, hondsdraf, winterpostelein en zevenblad. Wildplukken geeft een adrenaline kick, merk ik - telkens als Ria iets vindt waarover ik eerder heb gelezen in haar boek. Het lijkt een beetje op jagen, alleen dan is het vegan.

Ria Loohuizen over Hondsdraf

Vlierbloesem

‘Kijk,’ wijst ze enkele meters verderop een vlier - een prachtige boom met kleine witte bloemetjes die ontzettend lekker geuren. ‘Daar kun je heel lekkere limonadesiroop van maken, of eau de vie. De bloesem kun je ook frituren.’ In september zijn de bessen van de vlier eetbaar. ‘Die eet ik graag bij wild, of in de vorm van jam of saus,’ legt de wandelende fijnproever uit. Een derde product dat meestal op oude, stervende vlieren groeit, is de judas oor paddenstoel. ‘Dat is een bruine paddenstoel die lijkt op een echt oor.’

330 Vlierbloesemsiroop

Rijkdom van de natuur

In principe hebben we in deze straal van dertig meter al genoeg gevonden om een heel scouting kamp van eten te voorzien. Toch besluiten we nog een kleine wandeling op de hei naast het zomerhuizen complex te maken. We vinden er onder andere groene jeneverbes, wilde zuring en krenten. Ria lacht om mijn verrukte hoofd als ik enthousiast een hand zoete rode krenten in mijn mond stop. ‘Je kunt zo verbaasd zijn van de rijkdom van de natuur. Daar heb je geen weet van als je er net aan begint.’

Ria over zevenblad

Recepten

Na krap een half uur zijn we terug bij het zomerhuizen complex, waar Ria een glaasje bloemige vlierbloesemsiroop inschenkt. De wandelende fijnproever bevat immers niet alleen veel informatie over producten; er staan ook recepten in. Ik dacht dat we drie uur gingen wandelen,’ lach ik. ‘Dat is juist het leuke van wildplukken. Veel is vlakbij,’ zegt Ria. Ik hoef er zelfs niet voor naar Drenthe af te reizen volgens haar. ‘In Amsterdam kun je ook heel goed wildplukken.’ Ik ben overtuigd. Voortaan ga ik niet naar de supermarkt, maar naar het park - met Ria’s boek bij me als naslagwerk.

Laura
Laura