Rosie-resultaat-header
Humoristische romans

Het Rosie resultaat van Graeme Simsion is een vermakelijk boek met een boodschap

Weten we het nog? In Het Rosie Project van Graeme Simsion ging de autistische (al is dat nooit getest) wetenschapper Don Tillman op zoek naar een partner, en die vond hij: Rosie. In het vervolg, Het Rosie Effect, ontdekken ze dat Rosie zwanger is. Het Rosie Resultaat speelt zich heel wat jaren later af. Hun zoon Hudson is tien jaar en zeer waarschijnlijk ook autistisch. In dit boek verhuist het gezin Tillman weer terug naar Australië, iets waar Hudson het heel moeilijk mee heeft.

Chaos

Hudson houdt van structuur en routine en naar de andere kant van de wereld verhuizen is niet niks. Hij krijgt problemen op school en kan zich moeilijk aanpassen in zijn nieuwe omgeving. Rosie en Don doen er alles aan om hem zo 'normaal' mogelijk te laten gedragen en hem tegelijkertijd zichzelf te laten zijn, maar ze hebben allebei ook nog hun eigen problemen. Don veroorzaakt een schandaal op de universiteit en Rosie heeft een conflict met haar baas. Hun leven is dus één grote chaos.

Vermakelijke en kenmerkende schrijfstijl

Het Rosie Resultaat is geschreven in dezelfde vermakelijke en kenmerkende stijl als de vorige boeken, namelijk de straight forward-manier van denken van Don. Hij neemt alles wat anderen zeggen erg letterlijk. Inmiddels is hij een man van begin 50, dus hij weet wel enigszins hoe hij zich moet gedragen in de maatschappij. Hij merkt echter dat zijn zoon daar meer moeite mee heeft. De onderlinge gesprekken tussen vader en zoon, waarin ze beiden zichzelf kunnen zijn en geen rekening hoeven te houden met hoe ze zich moeten gedragen, zijn dan ook hilarisch en vreemd. Bijvoorbeeld wanneer het over het werk van zijn moeder, die arts-onderzoek is, gaat.

"Vinden jullie haar werk belangrijker dan mij?"
"Op mondiale schaal wel. Als haar onderzoek minstens twee levens redt, wat zeer waarschijnlijk is, dan is het rationeel gezien belangrijker. Maar je moeder en ik hechten veel waarde aan jouw welzijn, omdat je onze zoon bent."

Stop mensen niet in een hokje

Het Rosie Resultaat draait voornamelijk om de vraag hoe Hudson zijn draai kan vinden in de maatschappij zonder zichzelf te verliezen. Ze twijfelen of ze hem willen laten testen op autisme of niet, want als hij dat etiket krijgt opgeplakt, heeft dat ook allerlei gevolgen. De boodschap van dit boek is dat 'afwijkende' mensen ook hun kwaliteiten hebben en dat het niet nodig is om ze in een hokje te stoppen. Al met al is het een heel vermakelijk boek met een boodschap, die het lezen absoluut waard is.

Silvie
Silvie