Verzamelde Gedichten Header
Recensies

Leer Vladimir Nabokov kennen met Verzamelde gedichten

De briljante romanschrijver, Vladimir Nabokov, had altijd een passie voor poëzie. Van de duizenden gedichten die hij schreef, vond slechts een klein deel plaats in Verzamelde gedichten. Nabokov behandelt meerdere onderwerpen, van vlinders tot erotiek en liefde. Wie de vanwege zijn virtuoze proza befaamde auteur wil leren kennen moet zijn poëzie lezen. Dichter en prozaïst, Huub Beurskens, vertaalde dit meesterwerk en tevens heeft hij zijn poëzie van een bezield voorwoord en van verhelderende aantekeningen voorzien.

Eenvoudig en strak

De cover van Verzamelde gedichten van Vladimir Nabokov is eenvoudig en strak, past heel goed bij de schrijver. De keus van de vlinder op de cover wordt later in deze gedichtenbundel duidelijk en daarna kan je alleen maar concluderen dat er geen andere tekening gekozen had moeten worden voor op de cover.

Nieuwsgierig

Het voorwoord van de vertaler maakt je nieuwsgierig naar de gedichten van Vladimir Nabokov. Hij vertelt hoe het boek is ingedeeld, hoe je de gedichten moet lezen, waardoor je de gedichten anders gaat lezen. Hij vertelt ook hoe hij te werk is gegaan met het vertalen. De gedichten zijn in het Engels geschreven met de Nederlandse vertaling van de vertaler ernaast. Soms is er een groot verschil omdat bepaalde woorden en of zinnen zich niet of moeilijk laten vertalen in het Nederlands, waardoor de vertaler er zijn eigen draai aan heeft gegeven, maar dat is niet storend.

In poëzievorm

Je kan in de gedichten merken dat Vladimir Nabokov een romanschrijver was. Veel van zijn gedichten lijken vaak wel korte verhaaltjes in dichtvorm die een goed begin, een goed midden en een goed plot hebben, maar dan wel in poëzievorm. De gedichten geven een mooi, niet altijd even mooi, tijdsbeeld weer waarin je kan lezen hoe de tijd steeds veranderd, waarin je kan lezen hoeveel er is veranderd in de tijd dat Vladimir Nabokov leefde.

Irritaties en nostalgisch

Vladimir Nabokov was goed in het verwoorden van zijn gevoelens en liet graag op een poëtische manier zien hoe hij over iets dacht. Zo merk je zijn irritatie in het gedicht Over Heersers, zijn nostalgische gevoelens in het gedicht Thuis en zien liefde voor zijn vrouw in het gedicht Aan Véra. Soms zijn de gedichten aan iets of iemand geschreven zoals bijvoorbeeld het gedicht Regels geschreven in Oregon. Daarnaast mocht hij ook graag (een soort) ode brengen aan dingen waar hij wat mee had zoals in Aan de pompelmoes.

Een echte aanrader

Aan het eind kan je aantekeningen van de vertaler lezen waarin hij vertelt wanneer de gedichten waren geschreven en bij de meeste titels geeft hij een uitgebreidere uitleg waardoor je nog meer over de genoemde gedichten van Vladimir Nabokov komt te weten. Het boek eindigt met een beknopte bio- en bibliografie van Vladimir Nabokov waardoor je het gevoel hebt dat je hem een beetje hebt leren kennen. Het zijn mooie en interessante aanvullingen. Verzamelde gedichten van Vladimir Nabokov is een echte aanrader, zeker voor de fans van Vladimir Nabokov.

Annekevandijken 20211
Anneke