Roman Schrijver Van Beroep
Recensies

Romanschrijver van beroep is een handboek voor aspirant schrijvers

Het nieuwste boek van Haruki Murakami verschijnt net voor zijn 70ste verjaardag. Romanschrijver van beroep is een boek waarin Murakami beschrijft hoe hij zijn huidige carrièrepad in is geslagen en waarin hij diegene die ditzelfde ambiëren voorziet van advies. Het werk van Haruki Murakami is bekroond met meerdere prijzen. Hij schreef onder andere De moord op Commendatore, Kafka op het strand, Norwegian Wood en De opwindvogelkronieken.

Aspirant-schrijvers

Op de achterflap wordt het boek beschreven als een ‘autobiografie van een schrijverschap’, maar ik beschouw het meer als een handboek voor aspirant-schrijvers. Haruki Murakami beschrijft in het boek aan welke voorwaarden een romanschrijver volgens hem moet voldoen (veel boeken lezen), hoe hij zijn dagen als schrijver vult (elke dag een bepaald aantal bladzijden schrijven) en hoe je tot de nodige inspiratie komt om een roman te schrijven.

Muziek

Het is interessant om meer te lezen over een auteur die over het algemeen erg gereserveerd is. Het boek Romanschrijver van beroep is bijna autobiografisch geworden, al is dit dan erg subtiel verwerkt in een boek dat de nadruk legt op het schrijverschap. Hij vertelt over zijn leven voordat hij besloot romanschrijver te worden en welke invloed dit heeft gehad op zijn huidige carrière. Wist jij bijvoorbeeld dat Murakami eerst een jazz bar runde (aan de zuidelijke ingang van het station van Kokubunji) en dat hier ook de titel Dans dans dans vandaan komt? In Romanschrijver van beroep heeft Murakami het vaak over de belangrijke rol van muziek in zijn leven. Zo is zijn wereldberoemde roman Norwegian Wood vernoemd naar een nummer van The Beatles.

Inspirerend

Ik ben zelf een gigantisch fan van Haruki Murakami en ik vond het dan ook erg inspirerend om te lezen hoe hij een van de meest wereldwijd bekende auteurs van vandaag de dag is geworden. Ook ben ik van mening dat dit echt een bruikbaar boek is voor iedereen die hetzelfde carrièrepad in wil slaan. Ik genoot in de eerste instantie altijd enorm van zijn romans, maar sinds Romanschrijver van beroep ben ik echt anders gaan kijken naar het werk van Haruki Murakami. En naar het beroep romanschrijver.