Sanne de Bakker is kinderboekenschrijfster met maar liefst 38 boeken op haar naam. Kinderen zijn haar favoriete doelgroep en ze wil hen meegeven dat je plezier kunt hebben tijdens het lezen.
Wie is Sanne de Bakker?
Je zou mij kunnen omschrijven als kinderboekenschrijfster, een duizendpoot, muzikaal en creatief. Vroeger had ik al het idee dat ik schrijfster wilde worden, maar ik dacht toen dat ik het pas zou kunnen worden als ik oud ben. Ik zou dan pas de rust hebben om te gaan schrijven, maar dit idee ging gelukkig niet door.
Ik heb meer dan dertig boeken geschreven voor kinderen en daarnaast schrijf ik voor het educatief onderwijs. Ik richt mij, samen met Zwijssen, op de stof voor de basisschool. De opdrachten variëren van het schrijven op AVI-niveau tot aan lesboeken voor verschillende leerjaren.
Ik werk ook in opdracht van Tina, een tijdschrift voor kinderen, en geef cursussen aan de schrijversvakschool in Amsterdam. Deze opleiding heb ik ook gevolgd en het is bijzonder om na mijn studie nog steeds betrokken te zijn bij deze school.
Muzikale voorstellingen
Naast het schrijfproces bezoek ik ook vele scholen. Ik bied de kinderen muzikale voorleesvoorstellingen, waarbij mijn boeken en de belevingswereld centraal staan. Ik wil ze meegeven dat lezen leuk is en dat je er veel plezier aan kunt hebben. Deze voorstellingen maak ik extra bijzonder, doordat ik special effects toevoeg aan het geheel. Tijdens mijn voordracht van mijn boek ‘De geesten van Krakelia’ heb ik een rookmachine. Zodra de eerste rookpluim door het lokaal schiet, schrikken de kinderen zich een ongeluk. Daarna beginnen ze te giechelen en dit creëert dan een interessant spanningsveld.Ik vind het leuk om hiermee te spelen en de kinderen op spelenderwijs kennis te laten maken met het lezen van boeken.
Ik merk dat ik tijdens het schrijven soms de eigenschappen van een kluizenaar overneem, maar dat is alleen maar prettig voor het creatieve proces. De verhalen wil ik op papier hebben en daarna wil pas naar buiten treden met mijn creaties door middel van de schoolbezoeken.